Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalyalıların ve 2013'ü Antalya'da karşılayan yerli ve yabancı bütün konukların yeni yılını kutladı.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, yeni yıl mesajı yayımladı. Yeni yılın herkese huzur ve refah getirmesini dileyen Budak, "Cumhuriyetimizin 90. Yılını kutlayacağımız 2013 yılında Türkiye'nin güçlü ekonomi ve tam demokrasi hedefi ve çağdaş uygarlık düzeyini aşma ideali doğrultusunda ilerleyeceğine inanıyor ve yeni yılın 2012 yılından daha güzel günler getirmesini ümit ediyoruz" dedi.
2012 yılında ülkenin şehitlerle üzüldüğünü, siyasi gerginliklerle yorulduğunu belirten Budak, "Ekonomide 2012 yılı son 10 yılın 2009'dan sonraki en olumsuz yılı olarak yaşanmıştır. İç ve dış talepte daralma, ihracatta ürün ve pazar çeşitlenmesine rağmen elde edilen artışın büyük çapta altın ihracatına bağlı kalması, tarım fiyatlarındaki gerileme, kredi kullanımındaki güçlükler ve çek ve alacak tahsilatındaki ciddi sorunlar birçok üyemizin sıkıntı yaşamasına neden olmuştur. Ekonomimizin eğitim, hukuk, vergi, rekabet sistemi gibi tüm alanlardaki yapısal reform ihtiyacı artmıştır."
Antalya ekonomisinin 2012 yılında ciddi zorluklar yaşadığını ifade eden ATSO Başkanı Çetin Osman Budak şöyle devam etti;
"Antalya turizmi 2012 yılında iç hatlardan gelen turistlerle birlikte 11 milyona yakın yabancı konuk ağırlayarak Antalya'yı dünya dördüncüsü yaptı. Sanayi sektörümüz madencilikle birlikte ihracatını yüzde 18.7 artırdı. 2012 yılında kayıtlı istihdamımız yüzde 8.8 arttı. Ancak buna rağmen 2012 yılı genel olarak üyelerimiz için zor bir yıl oldu. Kasım ayında Toptancı Halimizde ortalama ürün fiyatı geçen yıl 1.22 TL iken, bu yıl yüzde 44 oranında azalarak 68 kuruşa düştü. Ticaret borsamızda da ortalama değerde yüzde 18.8 oranında düşüş kaydedildi. Bu durum tarım sektörümüzde sorunların boyutunu yansıtmaktadır. Ticaretteki durgunluk vergi tahsilatımıza da yansıdı ve 11 aylık KDV-ÖTV tahsilatındaki artış yüzde 3.5 ile 2009 yılındaki artış düzeyine indi. Bu oran tek başına 2012 yılında sektörlerimizin durumunu ve yakınmalarımızın haklılığını ortaya koymaktadır. Ticaret sektörümüz, esnafımız bir taraftan bu durgunluk, bir taraftan tahsilat sorunları, bir taraftan da AVM'lerin ve büyük zincirlerin rekabet baskısı altında kaldı" dedi.
2012 yılında Antalya'da çeşitli alanlarda da gelişmeler yaşandığını kaydeden Budak, "ticari alan planlaması, AVM yerleri planlaması, çevre yolları yapımı, kongre merkezi gibi konularda gerekli ilerleme sağlanamadı. 2013 yılında bütün alanlarda ilerleme görmeyi ümit ediyoruz. Antalya 2013 yılında EXPO 2016 organizasyonu çalışmalarını hızlandırarak kendisini 2023 hedeflerine hazırlayacaktır. 2013 yılı ekonomide daha iyi bir yıl olacaktır.
Cumhuriyetimizin 90. yılına girerken, bütün sorunlara rağmen Türkiye ve Antalya'nın gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz. 2012 yılında ATSO olarak sektörlerimizin sorunlarına ulusal ve yerel düzeyde çözümler aramaya devam ettik, turizm, tarım, sanayi, ticaret ve yapı sektörlerimiz için, ayrıca kent merkezimiz ve Kaleiçi için projeler başlattık ve yatırımlar yaptık. ATSO olarak 130. Yıla erişmenin gururunu yaşadık. ATSO gelecek yıllarda da tarihinin verdiği gurur ve sorumlulukla üyelerine ve Antalya'ya daha fazla ve daha iyi hizmet edecektir."
(SÇ-SÇ-Y)

31.12.2012 21:00:30 TSI

Editör: Wan Haber