İstanbul’daki son saldırılar Yunanistan’da tedirginliğe yol açtı. Duvar’a ulaşan son bilgilere göre, Atina’da devlet katı, ilgili hükümet birimleri ve genelkurmay Türkiye’deki son gelişmeleri an be an endişeyle kayıt altına alıyor.

Atina’daki hükümet çevrelerine göre, Türkiye’deki saldırı dalgası önümüzdeki günlerde genişleyerek ve yeni boyutlar kazanarak dünyanın gündemine gelebilir. Türkiye’nin en üst düzeyde güvenlik önlemlerine sahip olan kenti İstanbul’un göbeğinde, polis merkezinin birkaç metre ötesindeki bir mekanda büyük bir saldırının gerçekleşmiş olması Yunanistanlı yetkilileri düşündürüyor.

Atina’da görüştüğümüz kaynaklara göre, El Bab’taki, Suriye’deki ve Irak’taki kanlı savaş artık Türkiye’nin içerisine taşınmış durumda; ‘Ve son gelişmeler bu kaygı verici durum karşısında devletin olanaklarının oldukça kısıtlı olduğunu’ göstermekte.

TÜRKİYE’DEKİ KRİZ KISA VADEDE ATLATILAMAZ 

Türkiye’deki kriz Atina’da çok boyutlu bir şekilde masaya yatırılıyor. Yunanistanlı yetkililer son saldırıları, AK Parti hükümeti-cemaat çekişmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin büyük bir kriz içerisine sürüklenmiş olması, ekonomi ve enerji sahasındaki çalkantılar ve devlet kademelerindeki büyük gedikler perspektifinden değerlendiriyorlar. Atina’nın perspektifine göre bu kriz döneminin kısa süre zarfı içerisinde atlatılması şu an için söz konusu değil.

ANKARA EGE’DE GERİLİM YARATIR MI?

Yukarıdaki endişe verici tabloyu irdeleyen Atina Türk-Yunan ilişkilerinin geleceğini etkileyen bir çok önemli soruya da yanıt arıyor. Türkiye’deki gelişmeler Ege’de ısınan suları nasıl etkileyecek? Ankara, içerideki krizi arka plana itmek için Ege’de daha “çetin” bir siyasi çizgi arayışı içerisine girebilir mi? Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşması NATO için ne anlam ifade ediyor? Mülteci meselesindeki yeni gelişmeler neler olacak?

ERDOĞAN ÇİPRAS’LA BLUŞMAK İSTEMİYOR

Yunanistan yukarıdaki soruların cevabını ararken bir yandan da Kıbrıs Meselesindeki son gelişmeleri kayıt altına alıyor. Bu konuda, Ankara’nın Erdoğan-Çipras görüşmesi için isteksiz davranması ve garantiler meselesinde katı bir tutum takınmış olması Atina’da olumsuz bir gelişme olarak ele alınıyor. Ancak diğer yandan Atina Cenevre Zirvesi’nde olumlu bir sonucun ortaya çıkabileceği olasılığı da gözönünde tutuluyor.

Kaynak: Gazeteduvar

Editör: Wan Haber