Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaptırılan 365 tesis arasında yer alan Afyonkarahisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Arena Spor Salonu'ndan gerçekleştirilen canlı bağlantıyla hizmete açıldı.
Tesislerin yanı sıra 389 temizlik aracının dağıtıldığı törende, Afyonkarahisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin de açılışı gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar ile Ankara Arena Spor Salonu arasında oluşturulan canlı bağlantıda konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, 24 milyon TL'ye malolan tesisin Başbakan Erdoğan'ın himmetleri, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın destekleriyle kısa sürede tamamlandığını söyledi. Balkanlıoğlu, yakın zamanda kurulacak dezenfekte ünitesi ile de atık suların tarımsal sulamada kullanılacağını belirtti.
Tesiste, Afyonkarahisar merkezi ile birlikte merkeze bağlı belde belediyesi, köylerin atık sularının arıtıldığını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, günlük 44 bin metreküp atık su bertaraf kapasitesine sahip tesisin son teknolojik gelişmelere göre tasarlandığını belirtti. Tesisteki katı atıkların değerlendirmesi amacıyla elektrik üretim tesisi kurulduğunu ve Afyonkarahisar'ın Türkiye'ye örnek bir il haline geldiğini kaydeden Vali Balkanlıoğlu, Akarçay Projesi'nden de kısaca söz eden Vali Balkanlıoğlu, daha önce Eber ve Akşehir gölleri gibi civardaki önemli sulak alanlarını kirleten Akarçay'ın yapılan ıslah ve rekreasyonu çalışmalarının ardından billur gibi berrak aktığını söyledi. Canlı bağlantı yoluyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ya Allah Bismillah' sözleriyle hizmete giren dev tesisin açılış kurdelesi Afyonkarahisar protokol mensupları tarafından kesildi.
(GC-SK-HO-Y)

18.01.2013 10:42:23 TSI

Editör: Wan Haber