Çevre sağlığı bakımından önemli bir yer tutan bitkisel atık yağlar İlkadım ilçesinde toplanarak, geri dönüşüme kazandırılıyor.
İlçe sınırları içersinde sınırları içinde faaliyette bulunan lokanta, kafe, fast-food zincirleri, okul, hastane ve fabrika yemekhaneleri gibi kurum ve kuruluşlar ile atık yağların geri kazanımı için çalışma yapıldı. İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel ve hayvansal atık yağların balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verdiğini söyledi. Demirtaş, "İlkadım ilçe sınırları içinde faaliyette bulunan lokanta, kafe, fast-food zincirleri, okul, hastane ve fabrika yemekhaneleri gibi kurum ve kuruluşlar ile atık yağların geri kazanımı için çalışma yapıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan, lisans almış olan firmalar ile sözleşme yapılarak projeye dahil oldular" dedi.
Evlerden bitkisel atık yağların toplanması hususunda iki firma ile protokol imzalandığını ifade eden Başkan Demirtaş, "İlçe sınırları içerisinde 126 işyerinden 4 bin 385 kilogram atık yağ toplanırken, evlerden ise yılında 350 kilogram atık yağ toplandı. 2009 yılından bu yana toplam 110 bin 320 litre atık yağ toplanarak ekonomiye geri kazandırıldı. 1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirlettiği düşünüldüğünde, 110,32 milyar litre suyun kirlenmesini önlemiş olduk. Ayrıca lavaboya dökülen bitkisel ve hayvansal atık yağlar kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden oluyor" diye konuştu.
Atık yağ toplama projesinin, çevre açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre çalışan İlkadım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'ne en çok bitkisel atık yağ teslim eden firmalara teşekkür etti.
(SAM-SLH-Y)

06.02.2013 13:01:03 TSI

Editör: Wan Haber