Aydın'da 2010 ve 2011 yılları için 14 belediye, 30 turistik tesis ve ikincil konut ile 5 sanayi tesisine atık su arıtma tesislerinde kullanılan elektrik gideri olarak 992 bin 536 TL geri ödeme yapıldığı belirtildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı düzenleme ile atık su arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisi giderlerinin bir kısmının geri ödendiği bildirildi. Konuyla ilgili olarak Aydın Valiliği'nden yapılan açıklamada, "5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 20. Maddesinde 'Arıtma tesisi kuran, işleten ve yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getiren kuruluşların arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisi tarifesinin, sanayi tesislerinde kullanılan enerji tarifesinin yüzde ellisine kadar indirim uygulamaya Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir' hükmü mevcuttur. Bu doğrultuda; Bakanlığımız tarafından hazırlanan 'Çevre Kanununun 29. Maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul Ve Esaslara Dair Yönetmelik' 01 Ekim 2010 tarih ve 27716 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenlemeyle alıcı ortamın su kalitesinin yükseltilmesi için, atıksu altyapı tesisi yönetimlerinden, kimyasal, biyolojik ve ileri atıksu arıtma tesisini kuran, işleten ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülükleri yerine getirdikten sonra arıtılmış atıksularını alıcı ortama deşarj edenler veya geri dönüşümlü olarak kullananların arıtma tesisi işletme maliyetleri hafifletilerek ve arıtma tesislerinin çalıştırılması teşvik edilmektedir. Buna göre, atıksuların arıtılması amacıyla atıksu arıtma tesislerinde kullanılan ve ödemesi yapılan bir önceki yıla ait elektrik enerjisi giderinin, Bakanlar Kurulu tarafından her yıl belirlenen kısmı atıksu altyapı tesisi yönetimlerine geri ödenmektedir" denildi.
Geri ödenen oranın üst sınırının yüzde 50 olduğu ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Her yıl belirlenen geri ödeme oranı gelen talebe ve bütçe imkânlarına göre Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinleşmektedir. Arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin belirlenen kısmı, vergiler ve kesintiler hariç bir önceki yıla ait atıksu arıtma tesislerinde kullanılan tüketim bedeli üzerinden geri ödenmektedir. Teşvik tedbirlerinden faydalanmak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin öncelikle Bakanlıktan "Geri Ödeme Belgesi" almaları ve her yıl Nisan ayının sonuna kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine teşvik geri ödemesi için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri her yıl Haziran ayı sonuna kadar il genelinde aldıkları toplam başvuruyu Bakanlığa iletmekte olup, Bakanlık tarafından belirlenen orana göre illerde ki talepler değerlendirilerek İl Müdürlüklerinin hesabına para transferi gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda; Atıksu Arıtma Tesislerinde harcanan enerjinin belirlenen oranda geri ödenmesine ilişkin olarak, İlimiz sınırları içerisinde, 2010 yılı için 6 adet belediye, 14 adet turistik tesis ve ikincil konut, 1 adet sanayi tesisi olmak üzere 454 bin 195 TL, 2011 yılı için ise 8 adet belediye, 4 sanayi tesisi ve 16 turistik tesis ve ikincil konut olmak üzere 538 bin 341 TL hak sahiplerine ödenmiştir"
(MB-İK)

21.01.2013 11:16:09 TSI

Editör: Wan Haber