Özel Çorlu Reyap Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Başaran, çocuklu ailelerde ateş fobisi olduğunu ancak ateşli havaleden korkulmaması gerektiğini belirterek, "Ateşli havaleden korkmayın, çocuğu ıslatmak bile durmasını sağlar. Ayrıca beyin hasarı veya epilepsiye sebep olmaz" dedi.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Başaran, ateşin basitçe vücut ısısının artması olarak tanımlasa da normal sınırlar konusunun hala tartışıldığını ifade ederek, "Yetişkin insan için 37,5 derece üst sınır olabilirken, çocuk için 37,8-38 dereceden itibaren ateşten bahsederiz. Zira çocukların ısısı eksersiz, fazla giyinme ve sıcak bir içecek sonrasında artabilmektedir. Hepimizin bildiği gibi en sık ateş sebebi viral ve bakteriyel enfeksiyonlardır. Ateş hastalık durumunda savunma sistemimizin en değerli unsurlarından biridir. Ateşle beraber enfeksiyonda etkin olan interferon artışı ve akyuvarların mobilize ve aktif olması sağlanır. Dolayısıyla ateşi düşürmek savunma sistemimize zarar verir. Avustralya'da yapılan bir çalışmada ailelerin yüzde 91'inin çocuklarına doktora danışmaksızın ateş düşürücü ilaç verdiği tespit edilmiş. Sanırım bizim ülkemizde de buna yakın oranlar söz konusudur" dedi.
Ateşin aileleri korkutma sebeplerine değinen Başaran, "Yüksek ateşin havaleye sebep olma ihtimali, yüksek ateşe bağlı beyin hasarı ihtimali korkutuyor. Gerçekte ise durum öyle değil. 6 yaşın altındaki çocukların yüzde 5, yüzde 10'unda ateşli havale geçirme ihtimali var. Ancak bu durum sadece birkaç dakika sürer ve kalıcı hasar bırakmaz. Beyin hasarı yüksek ateşe değil, altta yatan hastalığa bağlıdır. Ateş ancak 41 derece üstünde zarar verebilir ki birçok enfeksiyonda beyin ateşi 40 derece civarında tutar" diye konuştu.
Ateşli çocuklarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini de sıralayan Başaran, "Hasta 0-3 aylık ve ateşi 39 derece üstündeyse, hasta ateşinin düşmesine rağmen halsiz, bitkin ve uykuya meyilli ise, ateşle beraber şiddetli kusma mevcut ise, ateşi 3 günden fazla sürüyorsa özenli bir muayene ve tetkik ihtiyacı söz konusu olabilir. Ateş için kullanılan üç grup ilacımız var. Aspirin, Pedifen, Dolven, İbufen gibi İbuprofen ve Calpol, Minoset, Tylol gibi Parasetamol'dür. Her üç ilaç gurubunun da birtakım yan etkileri var, ancak esas vurgulanması gereken şey Parasetamol ve İbuprofen grubu ilaçların dönüşümlü kullanımı. Bu durumda her iki ilacın beraber toksit doza ulaşıp karaciğer hasarı ve ölüme sebep olma ihtimali mevcut. Amerikan Pediatri Akademisi son aylarda tüm çocuk hekimlerini bu konuda ısrarla uyarıyor" şeklinde konuştu.
Özel Çorlu Reyap Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Başaran, "Ateş savunma sistemimizin değerli bir bileşeni, normal değer olarak 38 derece altını kabul edin. Hastalık sırasında ateşi 38,5-39 sınırında tutmaya çalışın, 37 dereceye kadar düşürmek gereksiz ilaç kullanımı demektir. Ateş nadiren 40 dereceyi geçer, böyle bir durumda bile beyin hasarı yapmaz. Ateşli havaleden korkmayın, çocuğu ıslatmak bile durmasını sağlar. Ayrıca beyin hasarı veya epilepsiye sebep olmaz. Asla dönüşümlü ilacı kullanmayın. Zehirlenme ve karaciğer yetmezliğine sebep olur" dedi.
(SŞ-CC-Y)

02.02.2013 15:19:00 TSI

Editör: Wan Haber