Almanya’nın Münih kentinde toplanan Uluslararası Suriye Destek Grubu, Suriye’de çatışmaların bir hafta içinde durdurulması konusunda uzlaşmaya vardı.

IŞİD ve El Nusra’yı kapsamıyor

Toplantı sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la birlikte kameraların karşısına geçen Kerry, anlaşmaya IŞİD ve El Nusra gibi örgütlerin dahil olmadığını söyledi.

​İlk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirten Kerry, “İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde ateşkesi yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı bu amaca ulaşmak için” dedi.

Kerry: Kağıda dökülmüş sözlerin uygulanması için somut adım gerek

Suriye’de savaşın 5 yıldır süregelmekte olduğunu anımsatan Kerry, “Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hali. Önümüzdeki birkaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek” diye konuştu.

Uluslararası Suriye Destek Grubu üyeleri şunlar: Arap Birliği, Çin, Mısır, AB, Fransa, Almanya, İran, Irak, Ürdün, Lübnan, İslam İşbirliği Örgütü, Umman, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Birleşmiş Milletler, ABD.

Grubun tüm üyeleri anlaşma metnine imza attı.

Lavrov: İnsani durum kötüleşiyor
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Suriye’de insani durum kötüleşiyor, düzeltmek için ortak çaba gerekiyor” açıklamasında bulundu. Lavrov, Rus güçlerinin IŞİD ve El Nusra’ya yönelik hava saldırılarının süreceğini söyledi.

Lavrov, Münih’teki toplantı öncesi Suriye’de sağlanacak ateşkes için tekliflerini ilettiklerini, bu teklifler konusunda uluslararası güçlerden yanıt beklediklerini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı, insani yardım tedariğinin bu hafta başlayacağını ve ilk olarak en acil yerler olarak belirlenen Deir Ez Zor, Fuaya, Kefraya, Şam’ın bazı kırsal bölgeleri, Madaya, Muhammediya ve Kafra Batna’ya gönderileceğini söyledi.

Steinmeier: Hemen şimdi son vermeyi başaramazsak…

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, aralarında Rusya ve ABD’nin de bulunduğu 17 ülkenin iç savaşın devam ettiği Suriye’de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması kararı aldığını söyledi.

Steinmeier, Suriye’nin geleceğinin askeri çözümle inşa edilemeyeceğinin, son bir haftada meydana gelen gelişmelerle görüldüğünü dile getirdi. Steinmeier, “Şiddet sarmalına hemen şimdi son vermeyi başaramazsak bu korkunç iç savaş uzayacak ve daha çok kurban verilmesine yol açacak” diye konuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini de “Aralık ayında BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kararın tam olarak uygulanması noktasında karar aldık” dedi.

Mogherini: BMGK kararları uygulanacak


Mogherini, önemli olanın görüşmelerde alınan kararların uygulanması olduğunu belirterek, ”Görüşmelerde ortak bir karar alınmış olması olumlu bir gelişme” dedi.

BMGK 18 Aralık’ta, Suriye’de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. (Sputnik, BBC Türkçe, Cumhuriyet, Fotoğraf: AP)

Editör: Wan Haber