Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, Aydın'da Kamu-Özel Ortaklığı ile yapılması gündeme gelen hastane tamamlandığında diğer tüm hastanelerin kapanacağını iddia etti.
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erap Atay, düzenlediği basın toplantısıyla 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda yapılan değişiklikle oluşturulan Kamu-Özel Ortaklığı uygulamasına tepki gösterdi. Atay'a açıklamaları sırasında Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri eşlik etti.
3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle sağlık alanındaki yatırımların Kamu-Öze Ortaklığı tarafından hayata geçirilmesinin önünü açıldığına işaret eden Dr. Eralp Atay, "Düzenlemeyle yapılmasının gerekli olduğuna Yüksek Planlama Kurulu tarafından karar verilen sağlık tesisleri, Sağlık Bakanlığınca verilecek ön proje ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde, kendisine veya Hazineye ait taşınmazlar üzerinde ihale ile belirlenecek gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine kırk dokuz yılı geçmemek şartıyla belirli süre ve bedel üzerinden kiralama karşılığı yaptırılabilecek. Değeri 20 milyon TL'ye kadar olan tesislerin bu madde kapsamında yaptırılmasına Sağlık Bakanınca karar verilebilecek. Bu amaçla Maliye Bakanlığınca, gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine Hazineye ait taşınmazlar bedelsiz devredilebilecek. Bu şekilde yapılacak kiralama işlemlerine ait kira bedelleri Sağlık Bakanlığına bağlı Döner Sermaye İşletmelerince ödenecek. Sağlık Bakanlığının kullanımında bulunan sağlık tesislerinin, öngörülecek proje ve belirlenecek esaslar doğrultusunda yenilenmesi; tesislerdeki tıbbî hizmet alanları dışındaki hizmet ve alanların işletilmesi karşılığında, sözleşmeyle gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine yaptırılabilecek" dedi.
Hastane yapımını üstlenecek yatırımcıya bir takım haklar tanındığını öne süren Atay, "Düzenlemeye göre yapılacak iş ve işlemler 08 Eylül 1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 04 Ocak 2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi değil. Sağlık tesislerinin yapımına Yüksek Planlama Kurulu, yenilenmesine Sağlık Bakanlığı karar verecek. İhaleyi alan firmaya bedelsiz Hazine arazisi devredilecek. Yapım işleri kira, yenilemeler ise hizmet ve alanların devri karşılığında yapılacak. Kira ödemeleri döner sermayeden karşılanacak. Sözleşme süresi 49 yıla kadar çıkabilecek. Bu kapsamdaki işlerden Damga Vergisi ve Harç alınmayacak. Bu kapsamda yapılacak ihaleler Kamu İhale ve Devlet İhale yasasına tabi olmayacak" diye konuştu.
"MEVCUT HASTANELER KAPATILIYOR"
İllerde Kamu-Özel Ortaklığı ile bir hastane yapılmasının diğer tüm hastanelerin kapanması anlamına geldiğini ileri süren Atay, sözlerini şöyle tamamladı: "Yüksek Planlama Kurulu, bu projelere var olan kamu hastanelerinin kapatılması kaydıyla izin vermektedir. Kamu özel ortaklığı yolu ile yapılan hastaneler tamamlandığında o şehirde özel şirketlerin işletmeyeceği 2. ve 3. basamak başka bir 'devlet hastanesi' kalmayacak. Bunun doğruluğunu Aydınlı bir iktidar milletvekilinin açıklamalarından da anlayabiliyoruz. Son gelişmeler ışığında Aydın'da Şevketiye köyü yakınlarında yapılması planlanan bölge hastanesinin TOKİ tarafından değil de Kamu-Özel Ortaklığı tarafından yapılacağı sonucu ortaya çıkıyor. Bu proje hayata geçtiğinde Aydın il merkezinde bulunan tüm kamu hastanelerinin kapanması gündeme geliyor. Bakanlık işletmeciye kira ödemenin yanında yüzde 70'te doluluk garantisi veriyor"
(MB-İK)

16.01.2013 13:04:44 TSI

Editör: Wan Haber