Mustafa Kemal Atatürk'ün Gaziantep'e gelişinin 80. yıldönümü, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Sabah saatlerinde Demokrasi Meydanı'nda başlayan kutlamalar, Yeşilsu Parkı civarında bulunan ve Atatürk'ün 80 yıl önce Gazianteplilere hitap ettiği tarihi bina önünde devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törene; Gaziantep Valisi Erdal Ata, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ünsal Göksen, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Törende konuşan Vali Erdal Ata, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Gaziantep'i teşriflerinin 80. yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunun hep birlikte yaşandığını söyledi. Vali Ata konuşmasında, milli mücadele dönemine dikkat çekerek, "1. Dünya Savaşı'nın sonunda, işgal kuvvetleri parçalama ve paylaşma planlarını uygulamak üzere, elimizde kalan son toprak parçası Anadolu'ya saldırmışlardır. Adına barış anlaşması denilen ancak yurdumuzu parçalamaktan başka bir amacı olmayan bir anlaşmayla ordularımızı dağıtıp, silahlarımızı toplatarak, yıllardır savaşmaktan yorgun ve yoksul düşmüş, evlatlarının çoğunu bu savaşlarda şehit vermiş halkımızı teslim olmaya zorlamışlardır. Vatanımızın dört bir yanının işgal edilip Anadolu'nun sahipsiz kaldığı, her şehir ve kasabanın kendi mücadelesini verdiği dönemde Antepliler, Büyük Önder'in yaktığı hürriyet meşalesinin arkasından koşmuşlar, topraklarını işgal etmek isteyen Fransızlara karşı, hiçbir yerde yardım ve destek almadan 11 ay boyunca şanla, şerefle direnmişlerdir. Anteplilerin bedelini 6 bin 317 şehit vererek ödedikleri o müthiş direniş Anadolu insanına yeniden umut olmuş, inanç olmuş ve milli mücadelenin başlamasına da öncülük etmiştir. Gaziantep'in milli mücadele sırasında yazdığı kahramanlık destanını yakından bilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gazi şehrimizi 80 yıl önce bugün teşrifleriyle onurlandırmış, Antep savunmasında önemli bir yeri olan bu bina önünde Anteplilere hitap etmişlerdir. Bu düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Gaziantep'i teşriflerinin 80. yıldönümünü kutlarken, başta Büyük Önder olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, öğrenciler Atatürk'ün anısına hazırladıkları şiirleri okurken, folklor ekibi tarafından da gösteri yapıldı. Program sonunda Gaziantep Valisi Erdal Ata, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş; Tekvando Gazilik Kupası'nda dereceye giren öğrencilere madalya ve sertifikalarını verdi.
(BB-HD-SO-Y)

26.01.2013 12:41:41 TSI

Editör: Wan Haber