Mustafa Kemal Atatürk'ü 1934 yılında Kayseri'ye gelişinde babasıyla karşılayan 87 yaşındaki emekli öğretmen Servet Kutad, o günleri gözleri yaşlı bir şekilde ziyaretçilerine anlatarak, "İyi ki Atatürk varmış" dedi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 4 Şubat 1934 tarihinde trenle Kayseri'den Niğde'ye geçtiği sırada uğradığı İncesu ilçesi tren garında Atatük'e şiir okuyan Servet Kutad, ne o şiiri ne de Atatürk'ün kendisini sevmesini unutamıyor. O günleri dün gibi hatırladığını söyleyen Kutad, "Atatürk Kayseri'den Niğde'ye gidecekti. Babam Adil Odak İncesu'da subaydı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kayseri'ye geleceğini öğrenince bir gecede şiir yazdı. O şiiri bana ezberletti. Daha sonra Ulu Önder'in karşılamak üzerek tren garına gittik. Bir baktık Atatürk trenden iniyor. Atatürk trenden iner inmez beni önüne ittiler. Ben de şiiri okumaya başladım. Atatürk'ün gözlerinin içine bakarak (Hoş geldiniz Gazi Paşa / Sevgilimiz binler yaşa / İncesu'ya geldiniz / Bize sevinç verdiniz / Gazidir Türk'ün gözbebeği / Vardır Hak'tan bir dileği / O da şudur / Gazi Paşa binler yaşa/ Siz gidiniz güle güle / Biz oluruz vatana köle ) diye şiiri bitirdim. Atatürk kaşlar çatık sert bir bakışla bana baktı ve benim yüzümü okşadı. O zamanlar Mustafa Kemal Atatürk'e kimseye dokunmayın diyorlarmış. Ama o beni okşadı. Çok büyük bir şeydi. O günleri dün gibi hatırlıyorum. Gözlerim doluyor'' diye konuştu.
Atatürk'ün kendisini sevdikten sonra halkı selamlayarak trenine bindiğini söyleyen Kutad, "Tren hareket ettikten bir süre sonra tekrar durdu. Atatürk'ün kâtibi Ruşen Eşref koşarak geldi. O şiiri yazılı halde istedi. Babam da şiiri kendisine verdi. Daha sonra radyo dinlerken 'Atatürk'e Şiirler' diye bir programda şiirimin okunduğunu duydum. O an dünyalar benim oldu. O şiiri alıp birkaç şiirle birleştirip program yapmışlar. Torunlarıma hala o günleri anlatırken gözlerim doluyor" şeklinde konuştu.
O şiirin ardından Ruşen Eşref'in babasına teşekkür mektubu gönderdiğini de söyleyen Kutad, "Böyle vatana millete faydalı çocuklar yetiştirdiğiniz için teşekkür ederiz yazılı bir mektup gönderdiler. Çok mutlu oldum. Atatürk'ün o şiiri okuduktan sonra beni okşamasını unutamam. Ne demek Atatürk seni okşuyor. Hala gözlerim doluyor" ifadelerini kullandı.
Gençlere de seslenen Kutad, "Biz Atatürk çocuğu olarak büyüdük. Günümüzde menfaatler çok. Atatürk gibi kendini atan var mı? O'nda bir yücelik vardı. Şimdiki gençlere Allah akıl versin. Vatana millete hayırlı evlatlar olsunlar. İyi ki Atatürk Kayseri ve Türkiye'den geçmiş. Geçmeseydi ne olacaktı? Türkiye hep var olsun" ifadelerini kullandı.
(EY-AU-Y)

03.02.2013 09:27:22 TSI

Editör: Wan Haber