Akdeniz Belediyesi'nin, ATAŞ Petrol Rafinerisi Lojman Alanı'nın tescillenerek, 'Kentsel Sit Alanı' olarak ilan edilmesi amacıyla yaptığı başvuru, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından reddedildi. Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Altuntaş, kamuoyunun meseleye sahip çıkmasını istedi.
Akdeniz Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, belediyenin, Çay Mahallesi'nde yıllardır atıl durumda bulunan Anadolu Tasfiyehanesi Anonim Şirketi (ATAŞ) Petrol Rafinerisi Lojman Alanı'nın tescillenerek, 'Kentsel Sit Alanı' ilan edilmesi ve Mersin'e kazandırılması amacıyla yaptığı başvuruyu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda yer alan nitelikleri barındırmadığı gerekçesiyle reddetti.
ATAŞ Petrol Rafinerisi'nin, 2004 yılında rafinaj işlemlerini durdurmasıyla boşaltılan lojman alanının atıl durumda kalması üzerine yaptıkları başvuruyu değerlendiren Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Altuntaş, amaçlarının mevcut dokuyu bozmadan 1/25 binlik Çevre Düzeni Planlarına uygun sosyal donatı alanı olarak korumak olduğuna kaydetti. Kurulun başvuruyu reddetmiş olmasının farklı nedenleri olabileceğini belirten Altuntaş, "Sözgelimi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından burada kentsel dönüşüm adı altında birtakım uygulamalar yapılmak isteniyor. Kurul, bu veya bizim anlamlandıramadığımız başka nedenlerle başvurumuza olumsuz yanıt vermiş olabilir. Bu alanda sadece binalar değil, aynı zamanda 50-60 yıllık ağaçlar da bulunuyor. Bu alanın korunması için özellikle hassas davranarak 'Doğal Sit Alanı' ilan edilmesi için İl Çevre Müdürlüğüne 4 Ağustos 2012 tarihinde başvuruda bulunduk. Ancak bugüne kadar kendilerinden olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt alamadık" dedi.
Kentsel Sit Alanı olarak Mersin'e kazandırmak istedikleri bu alanda konut alanı ve yeşil dokunun yanı sıra kültür merkezi ve sinema salonu gibi kültürel aktivite mekanlarının da bulunduğunu vurgulayan Altuntaş, "ATAŞ yerleşkesi, Cumhuriyet döneminin sanayileşme politikaları ve sanayi mekanlarından ciddi izler taşıyor. ATAŞ tesislerinin aktif olduğu dönemlerde, kentin yaşam tarzına önemli ölçüde etki ettiği biliniyor. Kamuoyu bu meseleye sahip çıkmalı. Çünkü Akdeniz'in orta yerinde Mersin'e nefes aldıracak böylesi ikinci bir yer yok" diye konuştu.
Yerleşkenin 1950 sonrası döneme ait pek çok birikimi içerdiğine işaret eden Altuntaş, bunun da yerleşkeyi daha da özgün bir konuma taşıdığını dile getirerek, "Bu özgün konumu, cumhuriyet sanayileşmesinin, Akdeniz Bölgesi'ndeki önemli temsilcilerinden biri olması ve sergilediği modernist estetik, yerleşkeyi korunması gereken tarihsel, kültürel bir değer haline getirir. Böylesi değerli ve bir bütün olarak anlam ifade eden yerleşkenin tamamının ivedilikle tescillenmesi gerekmektedir. Sonrasında ise yerleşkenin yeniden işlevlendirilerek bölgeye kazandırılması yerinde olacaktır. Belediyemiz, 1/25.000 ölçekli nazım imar planında 'Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı' ile 'Rekreasyon Alanı' olarak planlanan yaklaşık 26 hektarlık ATAŞ lojman alanına ilişkin, koruma-kullanma yöntemiyle ve kentin tamamına yönelik sosyal, kültürel ve eko-kent kimliğini koruyan, kamuya açık mekansal alanlar olarak işlevlendirilmesi ve kullanılması öngörüsündedir. İl Çevre Müdürlüğü yerleşkenin 'Doğal Sit Alanı' ilan edilmesi konusundaki talebimize ciddiyetle yaklaşmalıdır" ifadelerini kullandı.
(KYM-Y)

10.12.2012 15:24:51 TSI

Editör: Wan Haber