Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, atanamayan öğretmen sorununun gittikçe büyüyen bir sorun haline geldiğini söyledi. Bostan, yetkililerin sorunu en kısa sürede çözmesi gerektiğini belirterek, "Ataması yapılmayan öğretmenlerin ateşi çözüm üretmeyenleri yakacaktır" dedi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, yaptığı yazılı açıklamada ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarına değinerek, yetkililerin bu sorunu en kısa sürede çözmesi gerektiğini söyledi. Bostan, "Atanamayan öğretmen sorununun gittikçe büyüdüğünü belirterek, Atanmak için yıllarca dikenli teller ile burun buruna gelen öğretmenlerimizin artık canına tak etmiştir. Dile kolay, tam 36 öğretmenimiz atanamadığı için hayatlarının baharında intihar etmiştir. Gençlerimiz ellerinde diplomaları ile işsizlik girdabında yok olmaktadır, öğretmen atama politikası onları giderek tüketmektedir, 350 bin öğretmenimiz yaşadıkları belirsizlikten dolayı uykusuz geceler geçirmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı öğretmenlerimiz, bu yıl Şubat ayında 30 bin atama yapılması için büyük çaba sarf etmektedir. Bu nedenle atama bekleyen öğretmenler oturma eylemi de yaptı, 29 Aralık tarihinde sendikamızın öncülüğünde büyük bir yürüyüş ve miting de gerçekleştirdi. Ancak Başbakan her defasında onları görmezden geldi. Öyle ki, dondurucu Ankara soğuğunda günlerce oturma eylemi yapan öğretmenlere Başbakan randevu bile vermedi" şeklinde konuştu.
"Tüm bu yaşananlar atama bekleyen öğretmenler için kırılma noktası oldu" diyen Hanefi Bostan, "Atama bekleyen bir öğretmenimiz, Başbakan'ın konuya dikkatini çekebilmek için bu kez 'Şubat'ta atama yoksa, oy da yok" dedi. Başbakan'ın atama bekleyen öğretmenimize yönelik kullandığı ifadeler ise çok kırıcıydı. Oysa bu ülkeyi yöneten bir insanın fevri tepkilerden ziyade, bütünleştirici söylemlerde bulunması gerekmektedir. Ülkemizde yaşayan herkese saygı göstermek zorunda olan Başbakan, tüm vatandaşlarımıza eşit mesafede yaklaşmalıdır. Başbakan "Bize kimin oy vereceği belli" diyemez, kendisine tepki gösterenleri kategorilere ayıramaz, bir tarafı sahiplenirken, diğer tarafı ötekileştiremez. Şayet bu ülkeyi yönetiyorsanız, herkesi kucaklamak zorundasınız. Zira 350 bin genç başka bir ülkenin genci değil, bunlar sizin evlatlarınız, sizin değerleriniz, sizin namusunuz" şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunuyla ilgilenmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, "Başbakan artık tepkileri görmek ve atama bekleyen öğretmenlerin acısını yüreğinde hissetmek zorundadır. Hak almak için mücadele etmek gerekir. Başbakan hala bunu bilmiyor mu? Siyasi erkin sesi çıkmayan, sürekli biat eden, eleştirmeyen insanlara kucak açması, onların önüne imkânlar sunması, onları cilalaması, parlatması; iktidara yönelik eleştiride bulunanları ise yaftalaması utanç verici bir tablodur. Ayrıca siz Başbakan da olsanız, aklınıza eseni yapamazsınız, aklınıza eseni söyleyemezsiniz, insanları itham edemezsiniz. Bu gençler ideolojik davranmıyor, siyaset peşinde hiç koşmuyor. Onlar sadece hakkı olanı istiyor, yani iş ve ekmek istiyor, mesleklerini yapmak istiyor. Bunu anlamak neden sizin için bu kadar zor? Bu ülke insanlarını kategorize ederek, ayrıştırdığınızın, böldüğünüzün farkında değil misiniz?" dedi.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Gaziantep seyahatinde ataması yapılmayan bir öğretmenin protestosuna karşı verdiği yanıtı eleştiren Hanefi Bostan, "Bu ülkedeki her vatandaş sizin seçmeniniz. Onlara 'oyunu da al git' demeye hiç ama hiç hakkınız yok. 350 bin genç aileleri ile birlikte milyonlarca insan demek. Milyonlarca oyda mı sizi ilgilendirmiyor? Başbakan artık şunun farkındadır: Ataması yapılmayan öğretmen sorunu bundan sonra doğrudan kendisine yöneltilmiştir. Bu sorun öylesine çığ gibi büyümüştür ki, hükümete yönelik ciddi bir tepkiye dönüşmüştür. Bu nedenle ataması yapılmayan öğretmenlerin haykırışına kulak verilmeli ve Şubat ayında mutlaka 30 bin atama yapılmalıdır. Biz 'ihtiyaç yoksa atayın' demiyoruz. 'İhtiyaca uygun atama yapın' diyoruz ve ülkemizin öğretmen ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Nitekim daha bir hafta önce Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer 127 öğretmene ihtiyaç bulunduğunu açıkladı. Ataması yapılmayan öğretmenlerin ateşi; bu sorunu çözmeyenleri, görmezden gelenleri er ya da geç yakacaktır" dedi.
(HÇ-ET-Y)

21.01.2013 17:27:12 TSI

Editör: Wan Haber