Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Enerjiyi verimli bir şekilde kullanmamız lazım. Yalnız tüketirken değil, üretmiş olduğumuz ürünlerde de enerji verimliliğine dikkat etmemiz lazım" dedi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Wow Otel'de gerçekleştirilen 32. Enerji Verimliliği Haftası 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nda "Sanayi Enerji Verimliliği Stratejileri" konulu zirveye katıldı. Zirveye Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir'in yanı sıra İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fikret Tanrıverdi ve Enerji Uzmanı Mürşat Özkaya da konuşmacı olarak iştirak etti. Nurettin Özdebir'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, "Sanayi Enerji Verimliliği Stratejileri" ele alındı.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sanayide enerji verimliliğinin özellikle Türkiye gibi enerjiye bağımlı ülkeler için çok önemli olduğunu söyledi. Özdebir, "5 milyar doların üzerinde parayı enerji ithalatı için kullandık ve kullanıyoruz. Bu bütçeyi daha aza nasıl indirebiliriz; bunları değerlendirebilmek için bu zirveyi düzenledik " dedi. Enerji yoğunluğunun özellikle de sanayi alanındaki enerjinin azaltılması gerekildiğini belirten Özdebir, "Bunun için yapılması gerekin çok şey var. Sanayicimiz henüz bunun farkında değil. Ama bir duyarlılık başlamış durumda. Bunu pekiştirmemiz ve bunun altını doldurmamız lazım. Nerelerden, nasıl tasarruf edilebilir? Bunların ekonomik değeri nedir? Hem firmalarımız açısından hem ülke ekonomisi açısından bunları konuşmamız ve bir çare bulmamız lazım" diye konuştu.
Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 70'inin ithal ettiğini belirten Özdebir, şunları söyledi:
"Enerji ihtiyacımızı petrol olarak, doğalgaz olarak öyle böyle ithal ediyoruz. Burada dışa bağımlılığımız çok yüksek. Enerjiyi verimli bir şekilde kullanmamız lazım. Yalnız tüketirken değil, üretmiş olduğumuz ürünlerde de enerji verimliliğine dikkat etmemiz lazım. Bu panelde dile getirilen konulardan bir tanesi de elimizdeki enerji üretim tesislerindeki bir kısmının verimliliğinin çok düşük olduğu. Bunların verimliliğini yükselterek dışarıya olan bağımlılığımızı azaltmalıyız."
(AR-ET-OK-Y)

11.01.2013 13:20:35 TSI

Editör: Wan Haber