Aslan, "Geçmişte, şu anda darbeci olarak tutuklananların uygulamaları veya yargıyı kullanmaları neticesinde yüzlerce masum insanın haksız ithamlarla cezaevlerinde olduğundan kuşku yok. OHAL uygulamasında belli kesimlere buna benzer yetkiler tanınmaktadır. Elinde yetki olanlar adalet terazisine dikkat etmemeleri durumunda yine insanların ideolojik tercihlerinin etkisiyle telafisi imkânsız hatalar yapılmasına zemin hazırlanmış olunur. Bu duruma düşmemek lazım" dedi.

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, "OHAL konusunda uzunca bir tarif yapmaya gerek yok. Zira bu topraklarda yaşayanlar bu ara dönemlerin ne anlama geldiğini yaşayarak gördüler." dedi.

OHAL'İN GEREKÇESİ

Darbe girişimi nedeniyle OHAL ilan edildiğini hatırlatan Aslan, şöyle devam etti:
"Bilindiği gibi Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da yaşadığı darbe girişiminin ardından ülke genelinde doğal olmayan gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Halkın iradesine karşı girişilen darbenin engellenmesinin ardından halk tepkilerini sergilemeye devam ediyor. OHAL'in ardından, kısacası normal zamanlarda var olan bazı hakların, özgürlüklerin kısıtlanması ve güvenlik güçlerine olabildiğince yetki verilmesi anlamına gelen bu düzenleme kimi zaman keyfi uygulamaları da kendisiyle birlikte getirebilmektedir. Böyle olunmamasına özen gösterilmelidir."

İHLALLERE DİKKAT ÇEKTİ

OHAL süresince dikkat edilmediğinde ihlallerin gelişebileceğini ifade eden Aslan, şunları söyledi: 

"Yetkiyi kötüye kullanmanın nasıl hukuksuzluklara, haksızlıklara sebep olduğunu daha önceleri gördük. Geçmişte, şu anda darbeci olarak tutuklananların uygulamaları veya yargıyı kullanmaları neticesinde yüzlerce masum insanın haksız ithamlarla cezaevlerinde olduğundan kuşku yok. OHAL uygulaması ile elinde yetki olanlar adalet terazisine dikkat etmemeleri durumunda yine insanların ideolojik tercihlerinin etkisiyle telafisi imkânsız hatalar yapılmasına zemin hazırlanmış olunur. Özgürlüklerin kısıtlanması, toplumsal olarak seslerin, nefeslerin kesilmesi sadece yeni sorunlar üretir."

"DEMOKRATİKLEŞMEK GEREKİYOR"

Darbe girişimi, OHAL ve sıkıyönetim gibi uygulamaların bir daha olmaması için, devletin demokratikleşmesi gerektiğini ifade eden Aslan, şunları kaydetti: "OHAL ve sıkıyönetimlerden kurtulmanın yolu, yönetimin ve ülkenin ana kurumlarındaki kadroların ehil, adil ve samimi kimselerin elinde olmasıdır. Yine bir toplum medeniyet ve erdem alanında ne kadar ileri seviyelere yükselebilirse o derece bu ara ve cari yasanın devre dışı kaldığı uygulamalardan da kopmuş olur. Bir ülke kendi vatandaşlarıyla barışık haldeyse, sorunları çözmekten, geçmişiyle yüzleşmekten kaçınmıyorsa ara dönemlere, olağan üstü hallere de ihtiyaç duymaz. Devlet kemikleştirdiği reflekslerinden, devleti seçkinlerin malı gibi görme ritüelinden koparsa ve devletlerin ancak insan için var olması gerektiği hakikatini yakalayabilirse böylesine yöntemlere başvurmasına gerek kalmaz."

Haber: Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber