Erzincan'da geçen yıl Haziran ayında polis tarafından yaralı olarak yakalanan ve daha sonra hastanede ölen, 2 asker ile 1 polis memurunun şehit edilmesi olayına karıştığı tespit edilen Türkiye Komünist Partisi (TKP/ML) terör örgütü üyesi 'Yılmaz' kod adlı Ali Çelik'e yardım ve yataklık ettikleri öne sürülen 4 kişi, Erzurum'da hakim karşısına çıktı.
Terör örgütü TKP/ML üyesi 'Yılmaz' kod adlı Ali Çelik, geçen yıl Haziran ayında Tunceli'nin Ovacık ilçesi Büyükköy kırsalında örgüt mensupları arasındaki hesaplaşma nedeniyle karın bölgesinden vurularak ağır yaralandı. Örgütten kaçarak Tunceli'de bir eve sığınan Çelik, üç gün sonra Zeki Y., kız arkadaşı Nuruvan D. ve taksi şoförü Cankat K. ile Ayhan M. tarafından tedavi için İstanbul'a götürülmek istendi. Otomobille İstanbul'a doğru yola çıkan şüpheliler, Erzincan'da polisin yaptığı yol uygulaması esnasında yakalandı. Hastaneye kaldırılan terörist Ali Çelik hayatını kaybederken, kendisine yardım ve yataklık ettikleri öne sürülen 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. TKP/ML terör örgütü üyesi olmak suçundan tutuklanan Zeki Y., Nuruvan D., taksi şoförü Cankat K. ve Ayhan M. hakkında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde TCK'nın 314/2 maddesi kapsamında 7.5 yıl ila 15'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
4 sanık bugün Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkemede tutuklu Zeki Y. ile yakın arkadaşlığı olduğunu ifade eden sanık Nuruvan D., suçlamaları kabul etmedi. Nuruvan D., "Bana sormuş olduğunuz telefon numarası babam Celal D.'ye ait. Bu telefonu ise İzmit'te ikamet eden kız kardeşim kullanıyor. Uluslararası görüşmeler ile ilgili olarak yaptığım araştırmalarda gelen cevapsız aramaların Bulgaristan ülkesine ait olduğunu öğrendim. Zeki Y. ile sadece telefon mesajlarımız var. 'Aşkım birlikte gidelim' diyerek yanına gittim, ne olduğunu, ne götürüldüğünü kesinlikle bilmiyordum. Hatta şoför Cankat'ın bir süre yanında oturdum. Bana bir sürpriz yapılacağı düşüncesiyle merak etmedim. Kesinlikle suça konu olan kişi ile bir irtibatım yoktur. Pülümür'e varana kadar şüphelenmedim. Zeki'nin araçtan inmesinden sonra bir şeyler olduğunu anladım" dedi.
Taksi şoförü Cankat K. ise, "Zeki benim arkadaşım olsa da, benim müşterimdir. Çok soru sormadım, şüphelenmeye başladığımda dönmek istedim. Pülümür'den sonra ben zaten geri döndüm ancak arkadaki araçta kimin olduğunu, ne götürüldüğünü kesinlikle görmedim. Zeki araçtan ayrıldığında bana 'Nuruvan ile sevgili olduğumuzu ve beni gördüğünüzü kesinlikle kimseye söylemeyin' şeklindeki yakalama olayı ile ilgili beyanda bulunmuştur. Ben yaklaşık 10 yıla aşkın süredir taksicilik yaparak geçimimi sağlıyorum. Şehir dışına çıktığımız için arkadan gelen Ayhan'a ait taksinin olduğunu biliyorum. Ayhan'ı görünce yanlarına gitmeye çalıştığım sırada yanlarına gitmemi istemedi. Şüphelendim, ama benim aracımda bir şey yoktur. Terör örgütü ile bir bağlantım yok, tamamen tesadüf eseri ben de soruşturmaya dahil edilmişim" diye konuştu.
Sanıkların savunmalarının dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Nuruvan D. ve taksi şoförü Cankat K.'nın cezaevinde yattıkları süreyi dikkate alarak tahliyelerine, diğer iki sanığın tutukluluk hallerinin ise devamına karar verdi.

2 ASKER, 1 POLİS MEMURUNUN ŞEHİT EDİLMESİ OLAYINA KARIŞMIŞ
Erzurum TMK 10. madde ile yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ise, yaralı olarak İstanbul'a götürülmek istenen ve Erzincan'da hayatını kaybeden terörist Ali Çelik'in 14 Ocak 2005 yılında Tunceli'nin Mazgirt ilçesi Şişik köyü kırsalında 2 askerin şehit edilmesi ve 3 askerin yaralanması, 6 Eylül 2010 günü Tunceli merkez Dinar Deresi mevkisinde 1 askerin şehit edilmesi, 13 Ağustos 2004 günü Mazgirt ilçesinde Mustafa Büyükkaya isimli vatandaşın öldürülmesi olayına karıştığı belirtildi.
(AA-AA-CC-Y)

25.01.2013 17:21:59 TSI

Editör: Wan Haber