Rüzgara karşı yüründüğünde kalp damar hastalarında göğüs ağrıları görülebileceği, aşırı rüzgarın kalp krizine yol açabileceği belirtildi.
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Bıyık, soğuk havanın direkt olarak tansiyonu artırıcı etkisi bulunmadığını ancak kalp rahatsızlığı olan kişilerin soğuk havaya karşı özellikle tok karınla yürümemeleri gerektiğini söyledi. Rüzgara karşı yüründüğünde, kalp damar hastalarında 'angina pektoris' denilen göğüs ağrıları görülebileceğini, hatta aşırı rüzgarın kalp krizine yol açabileceğini belirten Dr. Bıyık, şöyle konuştu: "Soğuk havalarda kalp hastalarının ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasının birkaç nedeni var. Kışın yaygın görülen nezle, grip, zatürre gibi hastalıkların kalp hastalarında daha ağır seyretmesi bu nedenlerin başında geliyor. Özellikle soğuk havalarda vücut ısısını düzenlemek için kalp daha ağır bir yük altına girer. Sıcak havada damarlar genişler. Soğuk havada daralır." Kalp, damar ve şeker hastalarının soğuktan çok fazla etkilendiğini anlatan Bıyık, şunları söyledi: "Bazen soğukla birlikte kalp damarlarında spazm ve ardından kalp krizi gelebilir. Kalp hastalarının grip ilacı kullanırken dikkatli olması gerekiyor. Burun tıkanıklığı, burun akması için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçlardan bazıları yüksek tansiyona, ritm problemlerine ve kalp krizine yol açabilecek şekilde tehlikeli olabiliyor. Bu yüzden yüksek tansiyon, çarpıntı, ritm sorunu, kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan hastalara tedaviden ziyade geçici rahatlama amacıyla verilen bu tip grip ilaçlarını tavsiye etmiyoruz."

MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN
Bıyık, kışın ısınma amacıyla kullanılan yakıt dumanının kalp ve akciğer hastalarını olumsuz etkileyebildiğini ve ağır kalp hastalarının havanın kirli olduğu günlerde sokağa çıkmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.
(MRV-SK-HO-Y)

15.01.2013 17:41:26 TSI

Editör: Wan Haber