AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi basına konuşan AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton, "Suriye'de siyasi çözüm halkın temsil edildiği seçimle başa geçen bir hükümetle mümkün olabilir" dedi. Ashton, Mısır'daki gelişmeleri endişeyle izlediğini ve Mısır Dışişleri Bakanı'na diyalog ile tansiyonu düşürmelerini tavsiye ettiğini ifade etti.
AB Dışişleri Bakanları Zirvesi'ne katılmadan önce yaptığı basın açıklamalarında Suriye meselesi ve Mısır'daki gelişmelere temas eden Catherine Ashton, "AB, Suriye halkının yanındadır" ve "Mısır'da tansiyonun düşürülmesi için tarafların bir araya gelip çalışması elzemdir" dedi.
Sözlerine Sırbistan ile Kosova arasında gelişmelere temas ederek başlayan Ashton, Mısır'a da tavsiyelerde bulundu. Suriye için Muhalifler Koalisyonu Lideri Al-Hatip ile görüştüklerini söyleyen Ashton, "Öncelikle memnuniyetle ifade etmeliyim ki bu sabahki temaslarda Sırbistan ile Kosova arasında iki kapı açılmış vaziyette. Bu sabah Suriye Muhalefet Koalisyon Başkanı Mr. Hatip ile görüştük. Benim kendisiyle ikinci görüşmem oldu bu ve güzel bir görüşme oldu. Bugün öğleden sonra Avrupalı dışişleri bakanlarıyla da görüşecek kendisi ve gelişmeler hakkında bilgi verecek. Mısır'da meydana gelen hadiseleri de son derece endişe ile seyrediyorum. Mısır Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Tansiyonun düşmesi için elzem olan diyaloğun sağlanmasını istedik. Mısır'daki bu siyasi dönüşüm esnasında her halükarda Mısır halkını elimizden geldiğince destekleyeceğimizi ifade ettik" diye konuştu.
Ashton, Mısır'da yeni anayasa çalışmasının demokratik olup olmadığı sorusuna ise, "Mısır halkının seçim yapma hakkı var ve bunu kullanmalı. İstediklerini seçme hakkına sahipler, tabi muhalefet hakkına da sahipler. Bunu çalışarak yapmalılar ve Mısır'da yeni bir anayasa meselesi de çok mühim bir mevzudur. Bu yüzden herkesi diyalog ve mutabakat için bir araya gelip çalışmaya davet ediyorum. Her zaman söylerim, demokrasi yolu inişli çıkışlı ve sarsıntılı bir yoldur. Ancak insanların bir arada yaşama çalışmaları ve bu istikrarı sağlamaları çok mühimdir" cevabını verdi.
Suriye meselesinin gündemlerinin başında geldiğini ifade eden AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton, "Barışçı bir şekilde protesto yapan insanları öldürmek kabul edilemez. Suriye devleti başından beri bu noktada meydana gelen hadiselerin mesuliyetini taşımaktadır" dedi.

"SİYASİ ÇÖZÜM HERKESİN TEMSİL EDİLMESİYLE GELEBİLİR"
"Suriye'de siyasi bir çözüm mümkün mü?" sorusuna da Ashton, "Tüm gelişmenin yanında siyasi bir çözüm de gelmesi gerekiyor tabi ki ve bu ancak halkın temsil edildiği seçimle başa geçen bir hükümetle mümkün olabilir. Suriye'de de insanlar bunu arzuluyorlar. Muhalifler Koalisyonu Lideri El-Hatip de bunun için çalışıyor. Siyasi çözüm herkesin temsil edilmesiyle gelebilir. Biz yardım etmek istiyoruz ama karar onların, çünkü bu onların memleketi" diye cevap verdi.
Ashton, ayrıca gündemlerinde yer alan Mali ordusunun eğitimi için oluşturulan yardım programını da ele aldıklarını belirtti.
(CTŞ-CC-D)

10.12.2012 18:12:49 TSI

Editör: Wan Haber