Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücrete yüzde 3'lük artış belirlemesi Edirne'de protesto edildi. DİSK Trakya Bölge Temsilciliği, KESK Şubeler Platformu ve TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu, Saraçlar Caddesi'nde toplanarak asgari ücrete verilen zammı protesto etti.
Protestocu grup adına basın açıklamasını okuyan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, asgari ücretin sistematik bir biçimde siyasal iktidar eli ile sefalet ücreti seviyesinde tutulduğunu belirtti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda devlet ve sermaye örgütü temsilcilerinin ağırlıkta olduğunu ifade eden Kuday, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
'AÇLIK SINIRI 1061 TL'
"Araştırma enstitümüzün son hesaplarına göre açlık sınır Kasım 2012 itibariyle 1061 TL'ye ulaştı. Yoksulluk sınırı 3 bin 351 TL seviyesinde, evli eşi çalışmayan bir işçinin asgari geçim indirimi ile eline geçen ise yalnızca 773 TL'dir. Türkiye'de evini yeteri derecede ısıtamayanların, yeni bir elbise alamayanların oranı yüzde 36'dır. Bu da 21 milyon kişiye tekabül ediyor. Tatil yapamayanların oranı yüzde 87, yani 63 milyon kişi. İki günde bir et, tavuk, ya da balık içeren yemek yiyemeyenlerin oranı yüzde 60, yani 44 milyon kişi.
'ASGARİ ÜCRETİN TESPİTİ SINIFSAL İÇERİĞE SAHİP'
Bu insanların çoğu emekçi insanlar. Yoğun çalışma koşulları altında emeği sömürülen insanlar. Yani bu insanlar haftada 50-60 saat çalışıyor. Çocuklarının karınları da doymuyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Dolayısıyla asgari ücretin tespiti konusunda takınılan tutum tamamen sınıfsal bir içeriğe sahiptir. Yoksullukla mücadele söylemi adı altında uygulanan ekonomi politikaları sonucunda muhtaç duruma düşürülmüş geniş halk yığınlarına çeşitli yardımları gündeme getiren hükümet, yoksulluğu yenmenin en önemli aracı olarak görülen asgari ücretin tespitinde ülke şartları, enflasyonla mücadele gibi öznel olmayan değerlendirmelerle ücret artışlarına ket vurmaktadır. Bu da yoksulluğun ve sefaletin sürdürülmesi anlamına gelmektedir.
Bugün asgari ücret, işçinin ailesiyle sadece sağlıklı olarak beslenmesi için yapması gereken harcama ücretinin yüzde 70'i, insan onuruna yakışan bir ücretin ise sadece yüzde 22'sidir. Biz artık bu oyunun bozmanın vaktinin geldiğini düşünüyoruz."
Basın açıklamasının ardından grup hükümet aleyhine sloganlar attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
(ORA)

19.12.2012 13:19:54 TSI

Editör: Wan Haber