Ardahan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nün Ardahan Halk Eğitim Merkezi'nde 18-19 Aralık tarihleri arasında birincisini gerçekleştirdiği Kariyer Günleri programına, Ardahan Üniversitesi (ARÜ), öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve öğrencileriyle destek oldu.
ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, programın ikinci gününde "Hayat Boyu Öğrenme Programları" başlıklı sunumuyla, Erasmus, Farabi ve Mevlana Değişim Programları gibi yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerarası öğrenci, öğretim elemanı değişimine olanak sağlayan programlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Söylemez, ARÜ'de okuyan öğrencilerin Öğrenci Değişim Programları'ndan faydalanarak yurtdışında bir veya iki dönem eğitim alabileceklerini ifade etti.
'İŞKUR, üniversiteyi bitirdikten sonra hepinizin kapısını çalacağı bir kurumdur. Ancak iş bulma sürecine önceden hazırlıklı olmalıyız.' diyen Söylemez, öğrencilerin eğitim süresi boyunca gelecekteki meslek hayatlarına olumlu etkiler yapacak değişim programlarına katılmasının önemine dikkat çekti.
ARÜ'nün Mevlana Değişim Programı'nın ilk uygulayıcısı olduğunu, ulusal ve uluslararası üniversitelerle işbirliğinin giderek arttığının da altını çizen Söylemez, sunum sonrasında öğrencilerin sorularını yanıtladı. Program sonunda İŞKUR İl Müdürü Aydın Yılmaz, Prof. Dr. Orhan Söylemez'e I. Kariyer Günleri'ne verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti.
Programa, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Taner Beter'in "İş Arama Becerileri Hakkında Bilgilendirme", "Mali Müşavir Nedir? Mali Müşavir Olmak İçin İlk Adımlar" ve ARÜ Öğretim Görevlisi Cihan Yılmaz'ın "Akademisyenlik" konularında yaptıkları sunumlar ile devam edildi.
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani bilimler ve Edebiyat Fakültesi Âşık Zülali Konferans Salonu'nda, 7 Ocak Pazartesi günü "Ardahan ve Deprem" konulu bir konferans gerçekleştirildi.
ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal'in konuşmacı olarak katıldığı konferansa; Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez ile çok sayıda akademik ve idari personel katıldı. Ardahan'da yaşanabilecek depremlere dikkat çeken Doç. Dr. Erginal, yetkilileri olası bir depremde yaşanacak yıkımların önlenmesi için tedbir almaya davet etti.
Yaklaşık 3 hafta önce Karadeniz'in Gürcistan açıklarında meydana gelen depremler, Ardahan'da hissedilmiş ve halkta tedirginlik yaratmıştı. Depremlerin neden kaynaklandığı hakkında detaylı bilgi veren Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, Ardahan'dan aktif fay hattının geçmediğini söyleyenlerin doğru bilgiye sahip olmadıklarını belirterek, Kura Fayı'nın göz ardı edildiğini belirtti.
"ARDAHAN'DA EN BÜYÜK TEHLİKE SIVILAŞMADIR"
Yerin jeodinamik evriminin doğal sonucu olarak ortaya çıkan depremlerle birlikte yer küredeki levhaların hareket etmeye devam etmesi sonucu günümüzden 50 milyon yıl sonra Pasifik Okyanusu ve Akdeniz ile Ege denizlerinin kapanacağını, Atlas Okyanusu'nun ise genişleyeceğini belirten Erginal, "Faylar sadece tektonik değil kıvrımlı bölgelerde de yaşanır. 17 Ağustos 1999 depremi ile binlerce insanımızı kaybettik. Bunun da sebebi sıvılaşmadır. Maalesef Ardahan'da da en büyük tehlike sıvılaşmadır. Bir deprem olması durumunda bu sıvılaşmadan dolayı Ardahan da büyük yıkımlar olabilir." açıklamasında bulundu.
"BÖLGEDE DEPREM İSTASYONUNUN BULUNMAMASI BÜYÜK BİR EKSİKLİK"
Büyük bir deprem karşısında Ardahan'ın büyük yıkıma uğrayacağını söyleyen Doç. Dr. Erginal, Gölcük depremi öncesinde de bilim adamları tarafından bazı uyarıların yapıldığını fakat bu uyarıların ciddiye alınmamasından dolayı yaşanan kayıpların daha da arttığını belirtti. "Bizler de şimdi, yazıyoruz, söylüyoruz, uyarıyoruz. Bunları umarım Ardahan'ın idari amirleri ciddiye alır ve buna göre projeler üretirler. Umarız olası büyük bir depremde Ardahan'ın en az zararla bu afetten kurtulması sağlanır" diye konuşan Erginal, Posof'taki heyelan tehlikesine de değinerek heyelanın depremle tekrar harekete geçebileceğinin, bunun da Posof'a ve çevresine daha fazla zarar verebileceğinin altını çizdi.
Bölgede deprem istasyonunun bulunmamasının da büyük eksiklik olduğunu belirten Erginal, bu nedenle afet mantığının gelişmediğini, böylece önlemlerin alınamadığını ifade etti. Erginal :"1924 Horasan depremi ile 210 kişi, 1925 Ardahan depremi ile de 400-500 civarında kişi hayatını kaybetti. 1964 Bartın depremi ile Karadeniz kıyılarında deprem olmaz mantığı yıkıldı. Geçtiğimiz haftalarda olan depremler de Karadeniz kıyılarından kaynaklandı. 200 km öteden gelen sarsıntıyla oturduğumuz kanepe, beşik gibi sallandı." sözleriyle Ardahan'da ileride yaşanacak depremlerin vereceği zararların önüne geçilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.
"ARÜ'NÜN YENİ KAMPÜSÜ ARDAHAN'DAKİ EN SAĞLAM ZEMİNLERDEN BİRİDİR"
Muhtemel bir depremle Ardahan'da nerelerin yoğun hasar göreceğini de anlatan Doç. Dr. Erginal, "Kura yatağına kesinlikle ev yapılmaması gerekiyor. Ayrıca Ardahan'da deniz yok. Evler neden vadi tabanına yani aşağı bölgelere yapılıyor. Volkanik sırtlar bölgesine yapılmalı ki bir deprem olasılığında afet, daha az zararla atlatılsın." sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Konferansta son olarak söz alan ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal'ı tebrik ederek verdiği bilgilerin hayati önem taşıdığını ve bu bilgilerle idari amirlerin gerekli önlemleri alacaklarına inandığını belirtti.
(OY-AT-Y)

08.01.2013 16:54:25 TSI

Editör: Wan Haber