Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Şahiner, siyanür kullanmadan altın çıkarmaya imkan sağlayan bir teknoloji geliştirdiklerini söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Şahiner, altın üretiminde siyanüre alternatif bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Prof. Dr. Nahit Aktaş'la ortak proje hazırladıklarını söyleyen Şahiner, "Biliyorsunuz, günümüzde altın üretiminde siyanür kullanılıyor. Biz buna alternatif bir teknoloji geliştirmeyi düşündük. Asidik ortamlarda altının kazanımını yapabiliyoruz. Hatta siyanürü bile sulu ortamdan alabiliyoruz" dedi.
Bu teknolojiyi altın firmalarına sunabileceklerini söyleyen Şahiner, "Bunun ne kadar fizibil olacağı karşılaştırılmalıdır. Yani bir altın firması gelip bize bu teknolojiyi kullanmak istediklerini söylerse, biz onlara elimizdeki teknoloji sunabiliriz. Malzememiz var. Yurt dışından bu konu ile ilgilenen, bizimle temasa geçen bir firma var. Ama çoğu firmalar için teknolojiyi değiştirmek çok zor. Endüstrileşmede farklı durumlar oluyor. Teknolojilerini, alışkanlıklarını değiştirmek veya daha az kar etmek istemiyorlar. Çünkü yatırım yapmışlar. Daha kolay, daha ucuz ve ekonomik olmasını istiyorlar. Bunu değiştirmek ayrı bir maliyet çıkarabilecek" diye konuştu.
(GD-MŞ)

15.12.2012 15:41:03 TSI

Editör: Wan Haber