Anayasa Mahkemesi-AYM 54. Kuruluş Yıldönü etkinlikleri açılış konuşmasını yapan AYM Başkanı Zühtü Arslan, "Bağımsız ve tarafsız bir yargının olmadığı yerde hukuk devleti yoktur" dedi.

AYM'deki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bakanlar katıldı.
Törende konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Hukukun sağlanması bir ülkenin geleceğinin teminatıdır. Hukuk devleti insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, hukuki güvenliği sağlayan devlettir. Hukuk devletinin hukuki güvenlik ve yargı bağımsızlığı gibi unsurları da Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında ele alınır. 

Hukuk devletinin tesisi için yargı bağımsız olmalı. Bunun yanında hakimin de erdemli olması gerekir. Bağımsız ve tarafsız bir yargının olmadığı yerde hukuk devleti yoktur.

"HUKUK DEVLETİ NİTELENDİRMESİ TARAFSIZ SAVCI VE HAKİMLERE BAĞLIDIR"
Rejimlerin hukuk devleti olarak nitelendirilmesi de tarafsız savcı ve hakimlere bağlıdır. Anayasa Mahkemesi insan haklarının ve özgürlüklerinin başlıca nitelediği yargı bağımsızlığını korumak içindir. Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir. Bu bağlamda İbni Rüşd'ün hakimin erdemli olmasına dair asırlar önce söyledikleri bugün de geçerlidir. 

"HUKUK DEVLETİ, HAKİMLER DEVLETİ ANLAMINA DA GELMEMEKTEDİR"
İbni Rüşd'e göre ahlakı kötü olan bir hakim adil olamaz. Hukuk devleti kuşkusuz jüristokrasi, yani hakimler devleti anlamına da gelmemektedir. Anayasa mahkemesinin kendisine verilen bu görev çerçevesinde katkıyı nicelik ve niteliksel olarak ele almak gerekir.
Yapılan toplam bireysel başvuru sayısı 59 bin 333. Bu başvuruların yüzde 63'ü mahkememiz tarafından sonuçlandırılmıştır. Gelen başvuruları sonuçlandırma oranı her geçen gün artmaktadır. Başvuruları sonuçlandırma kapasitesi 2015 yılında yüzde 50 artış göstermiştir. 

Şimdiye kadar toplam 1215 hak ihlali kararı verildi. Ülkemiz aleyhine AİHM'ye başvuruların sayısı azaldı. 

Editör: Wan Haber