Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kabine revizyonuna ilişkin, "Biz siyasette yarışmacı siyaset jargonunu benimsemiştik. Yani bu partide görev alan, almak isteyen herkesin önü açık olmalı, başarı onu her yere getirebilmeli. Önüne engel çıkarılmamalı. Bu süreç içerisinde değişim ve dönüşüm zorunludur. Yani bu bir siyasi taktik olduğu kadar herkesin aklıyla bulabileceği bir metottur. Yani herkes aynı noktada sürekli kalamaz, kalmamalı" dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, katıldığı özel bir televizyonda düzenlenen programda kabine revizyonunu değerlendirdi. Bakanlar Kurulu'ndaki değişikliğin hayırlı olmasını dileyen Arınç, "Yazılıp, çizilip, konuşuluyordu kabinede değişiklik olacağı. Bu tamamen Başbakanın takdirinde olan bir konu. Çalışma arkadaşlarını, ekibini zaman içerisinde bazı değişimlerle karşımıza çıkarıyor.Ben Mayıs 2009'da Başbakan Yardımcılığına atanmıştım, 4. yılım içerisindeyim. Daha önceki dönemlerde de bazı değişiklikler yapılmış, 3 bakanımız ayrılmış, bir başkası gelmiş. Bazen tek olmuş bazen daha kapsamlı olmuş. Bu dönem için de böyle bir beklenti vardı. Kaldıki sayın Başbakan da 'her zaman her şey olabilir' diye bir işaret vermişti. Ben öncelikle görev yaparken bugün için ayrılmış olan değerli arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Benim 4 yıl hükümet içerisinde görebildiğim kadarıyla, onun öncesinde de takip ettiğim kadarıyla çok başarılıydılar herkes kendi alanında. Şimdi yeni görev alan arkadaşlarımızın da mutlaka başarılı olacağına inanıyorum. Kendilerini tebrik ediyorum.''

"HERKES AYNI NOKTADA SÜREKLİ KALAMAZ, KALMAMALI"
AK Parti'nin dinamik, yarışmacı, demokrasiyi benimsemiş bir parti olduğunu ifade eden Arınç, şunları kaydetti:
"Bu partinin kuruluşunda emeğim geçtiği için parti programının yazılmasında, tüzüğün yazılmasında bilfiil emeğim olduğu için söylüyorum. Biz siyasette yarışmacı siyaset jargonunu benimsemiştik. Yani bu partide görev alan, almak isteyen herkesin önü açık olmalı, başarı onu her yere getirebilmeli. Önüne engel çıkarılmamalı. Bu süreç içerisinde değişim ve dönüşüm zorunludur. Yani bu bir siyasi taktik olduğu kadar herkesin aklıyla bulabileceği bir metottur. Yani herkes aynı noktada sürekli kalamaz, kalmamalı. Kamuoyunun en çok tartıştığı nedir? 3 dönem üst üste milletvekilliği yapanların en azından bir dönem ara vermesi. Bu aslında bu düşüncemizin bir ürünüdür. Belediye başkanları, il başkanları, il yönetim kurulları içerisinde yer alanlar da her kongrede mutlaka yüzde 30, yüzde 40 değişime uğramaktadır. Bakanların hükümet içerisinde kendi alanlarında projeleri, yapmak istedikleri ve ekipleri var. Bu çalışmalarını süreç içerisinde de başarıyla yürütüler. Zaman içerisinde partide başka isimler bakanlık yapabilir. Çünkü bu insanlardan istifade etmek gerekir. Siyasi gereklilik olabilir. Yani o kişinin bakan olmasının o il için, parti teşkilatı için ayrı bir anlamı vardır veya bir başkası bekler. Çünkü ben mesela 2009 mart ayında yapılan genel mahalli seçimlerden sonra hükümet değişikliği yapılmıştı. Ben o zaman göreve başlamıştım. Şimdi 2011 seçimleri geçti yeni bir hükümet kuruldu ve ilk değişikliğini şimdi yapıyor. Onun zamanlaması ihtiyaçlara göre."

"BAKANLIĞINDA BAŞARILIYDI"
Kabinede yapılan revizyon sonucu bakanlıktan İdris Naim Şahin ile konuşan Arınç, Parlamentoda ve hükümette birlikte çalıştığımız arkadaşım için kamuoyunda, basında veya bir başka yerde yapılan tartışmalara benim taraf olmam söz konusu olamaz. Ancak İdris Naim Şahin arkadaşımız mülkiye kökenli bir arkadaşımızdır. Kaymakamlık yapmıştır. Daha sonra büyükşehir belediyesinde çalıştı. Partimizin uzun yıllar genel sekreterliğini yaptı ve haklı olarak bir bakanlığa atandı. Bakanlığı belki kısa süreli oldu ama bu süre içerisinde ben bakanlık teşkilatı içinde genel kabul gördüğüne inanıyorum. Ama gazetelerde yazılan, kendi konuşmaları, o konuşmalar sebebiyle birilerinin onu eleştirmesi konusu tamamen vicdanların takdir edeceği bir konu. 'Bu görev değişikliğinin onlarla irtibatı var mı, yok mu' derseniz. Vardır desem de yoktur desem de bu benim ağzımdan çıkacak bir söz değil. Ben İdris Naim Şahin arkadaşımızın bakanlığında başarılı olduğunu, en azından bakanlık teşkilatının Emniyet Genel Müdürlüğü de olmak üzere, valiler de olmak üzere, kaymakamlar da olmak üzere onun kişiliğinden ve bakanlığından memnun olduğunu biliyorum" ifadelerini kullandı.

"YADIRGANACAK BİR İSİM DEĞİL"
Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin'in yerine İçişleri Bakanlığı'na getirilen Mardin Milletvekili Muammer Güler ile ilgili de konuşan Arınç, şöyle konuştu:
"İsim olarak Muammer Güler Bey'e kimsenin itirazı olmaz. Çünkü uzun yıllar idarecilik yaptıktan sonra yine uzun yıllar İstanbul Valiliği yaptı. 15 milyonluk nüfusu olan bir kenti başarıyla yöneten bir insan. Şu anda da milletvekili olduktan sonra İçişleri Komisyonu Başkanı oldu. Güler yüzlü bir insan. Medeni ilişkileri var... Ben iyi bir isim olduğunu düşünüyorum diğer bütün arkadaşlarım gibi. Yadırganacak bir isim değil. Bunun sayın Başbakanımız açısından nasıl bir anlamı vardır bilemem ama ben de hükümette bulunan biri olarak İçişleri Komisyonu Başkanlığı yapmış, valilik yapmış ve mülki amirliği konusunda kendisinden sitayişle bahsedilen bir insanın tanıdığı bir kurumda bakan olmasını çok tabii görüyorum."
Nabi Avcı'nın Milli Eğitim Bakanlığı'na getirilmesini değerlendiren Arınç, "Ömer Dinçer'in bakanlığında önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini, Nabi Avcı'nın da bu dönemde Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Avcı, bence Milli Eğitim'de belki yeni bir yüzle yeni bir adımla ama Ömer Dinçer'in yaptıklarını da inkar etmeden yoluna devam edecektir. Başarılı olacağını düşünüyorum. Ömer Dinçer'in, kuralları ve prensipleri çok önemli olduğu için, 700 bine yakın öğretmeni olan, birkaç milyonluk personeli olan binlerce okul, binlerce idareci, eş durumları, yeni atama bekleyen öğretmenlerle çok üzüldüğünü, çok sıkıldığını da biliyorum. O, prensiplerinden taviz vermemişti. Onu başarısızlığı sebebiyle değil, belki sayın Başbakanın dikkat ettiği başka bir husus sebebiyle bu sefer bakanlıktan biraz dinlenmeye tercih etmiş olabilir."
(OSM-YHY-Y)

25.01.2013 00:51:22 TSI

Editör: Wan Haber