Gevaş Bal Üreticileri Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) destekleriyle 'Gevaş Organik Arıcılık Demonstrasyon Merkezine Kavuşuyor Projesi'ni hazırladıklarını ve bu proje çerçevesinde ilçede arıcılık demonstrasyon merkezinin kurulduğunu söyledi. Van ilinin yüksek arılı kovan sayısı ve bitki florası açısından oldukça zengin olduğunu belirten Çenberlitaş, ancak geleneksel ve kültürel yöntemlerle yapılan ve arıcılık nedeniyle istenen kar marjını doğurmadığını söyledi. Bundaki en büyük etkenin üretilen balın gerekli denetimlerden geçirilmeden piyasaya sürülmesi ve kaçak bal sevkiyatı olduğunu ifade eden Çenberlitaş, “Arıcılarımız yetersiz, bilgi ve birikimlerinden dolayı organik bal üretememektedirler. Aynı zamanda ürettikleri ballar organik bal olmadığı için düşük fiyatla piyasaya arz etmek zorunda kalmaktadırlar. Düşük ekonomik gelire sahip olan arıcılar ailelerinin zorunlu ihtiyaçlarını bile sadece arıcılıktan elde ettikleri kazançla sağlayamadıklarından ilimizin yüksek potansiyeline rağmen arıcılığa fazla rağbet bulunmamaktadır. Bu proje ile 225 arıcımız Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) bünyesinde başvurdukları organik arıcılık sertifikası sayesinde kaliteli organik bal üretecek ve ürettikleri ballar sertifikalı kuruluşlar vasıtasıyla denetlenecek ve bu sayede mevcut satış fiyatının bir kaç kat fazlasına birim ürünlerin satabilme şansına sahip olacaklardır” dedi.


Hazırlanan projeyle arıcıların gelir düzeylerinin artırılacağını belirten Çenberlitaş, “Bu projeyle hem ilimizde arıcıların organik arıcılığa hem bilinçli, hem de istekli bir şekilde geçmeleri sağlanacak ve organik arıcılık yapmak isteyen girişimcilerin, bu eğitimi alabilecekleri bir eğitim merkezi oluşmuş olacaktır. Çağımızın gözde üretim tekniklerinden olan organik üretime bizde bu projemizle arıcılığı ekleyerek çiftçimizin sağlıklı ve kaliteli bilgiye her zaman ve doğrudan ulaşma şansına sahip olmalarını sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.


Proje nin ‘Bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yaralanılması’ konu başlığıyla bire bir örtüştüğünü dile getiren Çenberlitaş, “Bölgemizin organik arıcılık açısından oldukça bakir, kimyasal kullanımı ile bitkisel üretimi yok denecek ölçüde olması nedeniyle organik arıcılık için biçilmiş kaftan niteliğindedir” ifadelerini kullandı.


Proje sayesinde Van ilinde istikrarlı organik arıcılığının yaygınlaştırılarak Türkiye genelinde örnek oluşturmasına planlandığını belirten Çenberlitaş, “Projemiz ilk etapta 225 arıcımızın organik arıcılığa geçişini sağlamak amacıyla bir organik arıcılık demonstrasyon merkezi oluşturmayı hedefledik. Demonstrasyon merkezimiz sayesinde organik arıcılık sertifikası almak üzere başvuran ve bir yıldır da geçiş süreci içinde olan arıcılarımıza organik arıcılığın tüm inceliklerinin uygulamalı öğretilmesini sağlamak ve Van ilinde istikrarlı organik arıcılığının yaygınlaştırılarak Türkiye genelinde örnek oluşturmasını planlamaktayız” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber