Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından 'Arı Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve Mevzuatı" konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Yapılan bilgilendirme toplantısına; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Servet Aslan, Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Dalaman Sulama Birliği Başkanı Hasan Koyuncu, Dalaman Ziraat Odası Başkanı Ünatın Barın Ortaca ve Dalaman Bölgesinde bulunan arı yetiştiricileri yer aldı.
Yapılan arı yetiştiriciliği ve hastalıkları konusunda yapılan bilgilendirme toplantısı için bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz; " Bilindiği üzere; İlçemiz, İlimiz arıcılığı içerisinde kayıtlı 200'e yakın arıcı ailesi ve 46.000 koloni varlığı, en az 750 ton civarında bal üretimi ile önemli sayılacak bir potansiyele sahiptir. İlçemizde, arıcılık gezginci olarak yapılmakta olup, bu nedenle de bir takım sorunları beraberinde getirdiği bilinmektedir. Sorunların üstesinden gelmek çalışmalarımız devam etmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak arı nakili ve konaklamalarında, konaklama belgesi ve sağlık raporu uygulamasına devam edilmekteyiz. 2012 yılında 163 arıcıya ait 37 bin 544 adet koloni için kovan başına 8,00 TL olmak üzere toplam 300 bin 352 TL'lik destekleme tahakkuk ettirilmiş, önümüzdeki günlerde ödemesi yapılacaktır. Ayrıca arı yetiştiricilerine Ziraat Bankasınca, Yüzde 50 oranında indirimle düşük faizli kredi verilmeye devam edilmektedir" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Servet Aslanda, " Bal üretim sezonuna tarla arılarının sayısının çok olduğu güçlü bir koloni ile girmeliyiz" diye konuştu.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Necati Muz ise, "Arılarda varroa paraziti oluşturduğu semptomlar kanatlarının deforme olması sonucu uçamaması, karında şişlik, otların üzerinde titreyerek yürüme gibi şeklindedir. Tedavi olarak son yıllarda antibiyotikler balda kalıntı bıraktığı için kullanılmamakta; yerini biyolojik mücadeleler almıştır. Buna göre ilkbahar ve sonbaharda akar miktarına göre, en fazla pudra şekeri ve formik asit uygulaması yapılmalıdır. Pudra şekeri kuru dönemde iki, haftada bir kez 120gr/ Kovan hesabı ile çerçevelerin üzerine serpilmelidir. Bu yöntemde çok küçük toz parçacıkları varrao'nın solunum yollarını tıkar. Etkisiz hale getirir. Arılarda en büyük problemlerden birisi de Amerikan yavru çürüklüğüdür. Bu hastalıktan korunmak önemlidir. Gerekli koruyucu tedbirleri almalı, peteklerin sterilizasyonu yapılmalı, hastalıklı ballar ile besleme yapılmamalıdır. Kimyasal mücadelesinde fumagilin etken maddeli preparatlar bi siklo hekzilamin içerdiği için balda kalıntı bırakmaz" diye konuştu.
Toplantının kapanışında konuşan Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin de, şunları söyledi: " Önümüzdeki yıllarda Orman amenajman planlarında çam pamuklu koşnili üretim alanları oluşturulacak ve bu alanların ekonomik ömrü 160 yıl olarak hesaplanacaktır. Basra aşılama çalışmalarımız bölgemiz çam balı geleceği için önemlidir. Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce ( GTH) 2012 yılında Ortaca Gökbel Bölgesi'nden alınan Basra ile bulaşık dallar, aynı gün İlçeye bağlı Kızılkaya Köyü'ne götürülerek 76 kızılçam ağacına aşılama yapılmıştır. Bu uygulamaya devam edeceğiz"
(AOK-MB-İK)

15.01.2013 10:26:45 TSI

Editör: Wan Haber