Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), tarafından 8-12 Ocak tarihleri arasında ilçelerde düzenlenen seminerler sona erdi.
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, Fethiye'de 2003 yılında kapatılan Arıcılık Üretme Merkezi'nin tekrar açılarak Arıcılık Araştırma Merkezi'ne dönüştürülmesini gerektiğini söyledi.
Kaliteli bal üretimi için bir hafta süreyle, arıcıların ayaklarına kadar giderek gelişen teknolojiler, arı sağlığı ve sağlıklı arı yetiştiriciliği konularında bilgilendirmek ve daha bilinçli konuma getirmek amacıyla Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Servet Aslan ve Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa N. Muz'un katılımlarıyla üretici panelleri düzenlendi. Düzenlenen paneller hakkında bilgi veren MAYBİR Başkanı Şahin, "Bu süreçte arıcılarımızın gezginci arıcılık ve arı yetiştiriciliği konularındaki sorunları da ilgililere iletilmek üzere tarafımızca not alınmıştır. Bu panellerde bal ile ilgili en dikkat çekici nokta ise, 2002 yılında çıkan sadece 1 firmanın bal ile ilgili çalışması dikkate alınarak değiştirilen çam ballarındaki C4 oranlarının tüm arıcıyı tedirgin etmektedir. Bu konu, arıcılarca ve Muğla bal sektörünce çok ciddi bir şekilde izlenmektedir. Diğer bir şekliyle, çam balının % 80'i Muğla coğrafyasında üretiliyorsa, bunun çalışmalarını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla kamusu ve Muğla Arıcılık Sektörü ortaklaşa yapmalıdır. Bir firmanın fikriyle balda mağduriyetler yaşatılmamalıdır. Bu husus, panellerimizdeki arıcılarımızın ortak talebi ve beklentisidir" dedi.
MUĞLA ARICILIK ARAŞTIRMA İSTASYONU AÇILMALI
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Muğla arıcılığında Fethiye'nin ayrı bir yeri ve önemi vardır. 70'li yıllarda bu ilçemizde Arıcılık Üretme İstasyonu'muz vardı. Ve bu Üretme İstasyonu Türkiye'nin ilk ana arı üreten kurumudur. Dolayısıyla Türkiye'deki ilk ana arı üretim hareketi Fethiye'de başlatılmıştır. Maalesef bugün arıcının içi sızlıyor. Çünkü bu üretme istasyonumuz 2003 yılında kapatılmıştır. Muğlalı arıcılar, Arıcılık Üretme İstasyonu'nun Arıcılık Araştırma İstasyonu'na dönüştürülerek Muğla Arıcılık Araştırma İstasyonu'nun açılışını beklemektedirler. Buradan tüm vekillerimize sesleniyorum. Muğlalı arıcılar Muğla Arıcılık Araştırma İstasyonu'na kavuşturulmalıdır. Bu beklentilere cevap verilmelidir. Çünkü her türlü arıcılık potansiyelinin var olduğu bir ilde araştırma enstitüsünün olmaması büyük bir handikaptır" dedi.
(BT-MB-İK)

15.01.2013 10:53:41 TSI

Editör: Wan Haber