Ardahan Ziraat Odası (AZO) Başkanı Latifşah Sural, bölge çiftçisinin sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla saman, süt, et ve mazotlu basın toplantısı düzenledi.
Lezzet'i Kür Parkı'nda Göle Ziraat Odası ve muhtarlarla bir araya gelen Sural, hükümetin politikalarını eleştirerek, çiftçinin bitme noktasına geldiğini öne sürdü. İzlenen hayvan politikası nedeniyle büyükbaş hayvanın fiyatının 2 bin liraya düştüğünü, 1 ton samanın fiyatının ise bin liraya çıktığını belirten Sural, bir hayvanın kışı geçirmesi için bir hayvanın satılmasına bağlı olduğunu ancak onun da satılmadığını söyledi. Halen ithal etin geldiği yönünde duyumlar aldıklarını söyleyen Sural, şöyle konuştu:
''Ülke genelinde izlenen yanlış hayvan politikası sonucunda canlı hayvanımızın tanesi 2 bin lira, samanın tonu bin lira olması nedeni ile halen yurt dışından ithal gelen hayvanların olduğu anlaşılmaktadır. İç piyasadaki et fiyatlarının tüketici bazında yüksek, üretici bazında ise düşük olması ithalatın bir sonucudur. Bize kaba yem ithalatı konusunda kolaylık sağlanmalıdır. Tarımda kullanılan akaryakıt fiyatı düşmeli ya da sınırdan ithal edilmesine izin verilmeli. Çiftçi başına 1.5 ton akaryakıt serbest olmalı. İlgili bakanlığın bu seneye mahsus olarak yem desteğinde bulunması ve hayvan başına 250-300 lira destek vermesi yerinde olacaktır. 45-50 bin büyükbaş hayvan sıra verilmeksizin Et Balık Kurumu tarafından hemen alınması, bölgede çiftçiyi rahatlatacaktır.''
Sural, iç piyasadaki et fiyatlarının tüketici bazında yüksek olması, ancak üretici bazında düşük olmasının ithalatın bir sonucu olduğuna dikkat çekti.
(OYAT-Y)

15.12.2012 16:36:16 TSI

Editör: Wan Haber