Ardahan'ın âşıkları Antalya'da düzenlenen İl Dernek Müdürleri'nin eğitim seminerine davet edildi. Türkiye'nin bütün illerindeki dernek müdürlerinin katıldığı 3 günlük program Çıldır aşıklarının farklı makamlardaki atışmaları ile renklendi.
Antalya Sueno Otel'de 26-28 Kasım tarihleri arasında düzenlenen programda Ardahan Üniversitesi (ARÜ) personellerinden Aşık Faruk Erdoğan ARÜ'yü ve aşıklık geleneğini başarıyla temsil etti.
Türkiye Dernekler Daire Başkanı Mustafa Yardımcı'nın önderliğinde gerçekleştirilen 3 günlük eğitim programının konukları olan aşıklar; güzelleme, divan, koşma, tecnis, leb değmesi (leb), muamma, methiye ve hiciv' makamlarında atıştılar.
"AŞIKLIK GELENEĞİ İÇİMİZİ OKŞAYAN MANEVİ BİR KÜLTÜRDÜR."
Ardahan'dan Âşık Mehmet Oktay, Âşık Gökmen Dursun ve ARÜ personeli Âşık Faruk Erdoğan'ın katıldığı programda söz alan Ardahan İl Dernekler Müdürü Sıddık Alagöz, bu programda Çıldırlı Âşık Şenlik'i tanıtmak ve aşıklık geleneğini Türkiye'de yaşatmak istediklerine vurgu yaptı. Çıldırlı Âşık Şenlik'in Ardahan'ın tanınmasında önemli bir rol üstlendiğine de değinen Alagöz: "Sazlı, sazsız söyleyip, doğaçlama yazarak ya da birkaç özelliği birden taşıyıp geleneğe bağlı şiir söyleyen âşıklarımız bu geleneği sürdürmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Âşıklık geleneği yüz yıllardır süregelen, canlılığından, dinamizminden ödün vermeden hala ilk günki gibi ılık esintilerle içimizi okşayan manevi bir kültürdür. Bu kültürü yaşatmalıyız." diyerek sözlerini tamamladı.
Program, Türkiye Dernekler Başkanı Mustafa Yardımcı'nın teşekkür konuşması ve katılımcılara teşekkür plaketlerini sunması ile tamamlandı.
(OY-AT-Y)

18.12.2012 13:48:30 TSI

Editör: Wan Haber