Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışının ardından kar lastiği satışları patladı. Yerli lastikteki stokların yetersiz olduğunu ve yurt dışından gelen lastiklerin de ihtiyacı karşılamadığını söyleyen satıcılar, "Taleplerin ancak yüzde 30'unu karşılayabiliyoruz" dedi.
Kış aylarında trafik kazalarını minimuma indirmek ve lastik zincirlerinin yollara zarar vermesinin önüne geçmek amacıyla çıkarılan yeni yönetmelikle ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. Tüm Türkiye'de etkisini gösteren kar yağışı da araç sahiplerini lastikçilere yönlendirdi.
Bursa'da hizmet veren oto lastik servisi yetkililerinden Güneş Özyürük, kar lastiği sıkıntısı çektiklerini dile getirdi. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü durumlarda mevcut lastiklerin yere tutunamadığını söyleyen Özyürük, şu an talep patlaması yaşadıklarını ifade etti. Müşterilerin isteklerine cevap veremediklerini söyleyen Özyürük, "Talebi karşılayamıyoruz. Fabrikalarda yeterli stok yok. Bunla ilgili hazırlanma olmadı. Müşteriye cevap veremiyoruz. Bekleyen araçlar var. Müşteri gibi biz de mağdur olduk" diye konuştu.

"YETERLİ STOK YOK, İTHAL LASTİK DE YETMİYOR"
Ticari araçlarda kar lastiğini zorunlu kılan yasanın çok geç çıkarıldığını savunan Özyürük, şöyle devam etti:
"Daha önceden bir altyapı olmadığı için böyle bir problem ortaya çıktı. Fabrikalara ve ithalatçılara bilgi verilmediği için yeterli stok yok. Şu anda müşterilerimizin isteklerini karşılayamıyoruz. Günde 150'ye yakın müşteri geliyor ama biz ancak bunun yüzde 30'unu karşılayabiliyoruz. Yurt dışından ithal lastik geldi ama içinde kalitesiz lastikler de var. Bunlardan dolayı da bir sıkıntı söz konusu ama lastik olmadığı için ithalatçılar fiyatları yükseltti. Çin ve Malezya'dan gelen bu lastikler, dünya markası lastiklerle aynı fiyatta."
Özyürük, kar lastiği fiyatlarının 150 TL ile bin TL arasında değiştiğini de sözlerine ekledi.
Aracına kar lastiği taktırmak isteyen Zeki Ayçiçek (57) adlı vatandaş ise, kar lastiğini zor bulduğunu belirterek, "Bu bizim güvenliğimiz açısından önemli ama lastik sıkıntısı yaşıyoruz" dedi.
(YS-GS-OK-E)

09.01.2013 14:39:58 TSI

Editör: Wan Haber