Kayseri Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, son dönemlerde araçlara renkli film yapıştırılması konusunda yanlış kanaat oluştuğu belirtilerek, camlara renkli film yapıştıran sürücülere 166 TL para cezası uygulanacağı uyarısında bulunuldu.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada sürücülere şu uyarılarda bululdu:
"Son dönemde çeşitli basın yayın organlarında çıkan haberler ışığında araçların camlarına renkli film tabakası yapıştırmanın serbest olduğu, bu konuda kanun değişikliği olduğu şeklinde kamuoyunda yanlış kanaat oluştuğu yapılan müracaatlardan anlaşılmıştır.
Şöyle ki;
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30/1-b maddesinde "Görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlara" Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı düzenleneceği ve araçların uygun duruma getirilmesi için ihtar olunacağı, ikinci defasında ise "Aracın trafikten men edileceği" hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan; Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63. maddesinde ise; "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması" açıkça yasaklanmıştır.
Araçta renkli cam ise ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Ulusal Tip Onayı alınan ve camlarında her araç camında mevcut bulunan "E" veya "e" işaretinin yanında, "V" sembolü de olması halinde kullanılabilmektedir.
Araçlarında renkli film tabakası yapıştırtmış olan sürücülere; 166 TL. İdari Para Cezası uygulanmakta ve cam filmini söktürmesi için en fazla (7) iş günü süre verilerek gerekli bilgisayar veri girişi yapılmaktadır. Sonraki bir kontrolde aynı aracın cam filmini söktürmediğine rastlanılması durumunda bu kez tekrar 166 TL İdari Para Cezası uygulanmakta ve araç trafikten men edilmektedir.
Kayseri İl Merkezinde bu kapsamda Karayolları Trafik Kanununun 30/1-b maddesi ihlalinden 2012 yılında 4 bin 172 araç sürücüsüne ve 2013 yılı Ocak ayında ise 299 araç sürücüsüne cezai işlem uygulanmıştır.
Ayrıca son dönemde araçların camlarına renkli film tabakalarının yapıştırılmasının serbest olduğuna dair herhangi bir kanun ve yönetmelik değişikliği olmamıştır. Emniyet Genel Müdürlüğünce konu ile ilgili olarak yayımlanan genelge ve talimatlarla, ülkemiz genelinde Trafik kazalarının tüm olumsuz sonuçlarının en aza indirilebilmesi için yapılacak çalışmalar çerçevesinde, yapılan Trafik uygulama ve denetlemelerinde, araçlarını bu şekilde kullanan sürücülere gerekli idari işlemlerin uygulanması gerektiği bildirilmiştir.
Vatandaşlarımızın araç camlarına renkli film tabakası yapıştırmanın serbest olduğu yönündeki haber ve bilgilere itibar etmemeleri gerekmektedir."
(AÖ-Y)

15.02.2013 12:41:52 TSI

Editör: Wan Haber