Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Bilim Sanayi ve Teknoloji Kulübü tarafından "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Gelişimi İçin Ar-Ge, Hibe ve Destek Programları" tanıtım toplantısı yapıldı.
KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa; Karabük Vali Yardımcısı Şevket Aksoy, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Karabük İl Müdür Vekili Ayhan Yurdakul, KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel'in yanı sıra dekanları, akademik personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan toplantıda açılış konuşması yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Karabük İl Müdür Vekili Ayhan Yurdakul, "Üniversitelerde geliştirilen bilginin işletmeler tarafından işlenmesi gerekir. Bu bakımdan üniversitelerde yetişen ürünlerin nihai ürünlere dönüşmesi çok önemlidir. Bugün pek çok yenilikçi düşünceye ev sahipliği yapmak istiyoruz. Bu vesileyle çalışmalarımızın yararlı olacağına inanarak bu toplantıyı yapma gereksinimi hissettik. Bize katkı sağlayan herkese şükranlarımı arz ederim" dedi.
Böyle önemli bir mesele için Türkiye'nin çağdaş eğitim yuvası olan Karabük Üniversitesi'nde bulunarak fikir beyan etmekten mutluluk duyduğunu ifade eden KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, "Dünya çok hızlı değişiyor. Bu değişim Avrupa'da birçok ülkenin iflasına sebep olurken biz, bilimden sanayiden, AR-GE, inovasyondan, AR-GE desteklenmesinden bahsediyoruz. Bu aslında bizim yolumuzun ne kadar açık olduğunu, geleceğimizin de ne kadar parlak olduğunu belki bir gösteriyor" diye konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı da, girişimcilik, inovasyon ve üniversite-sanayi işbirliği hakkındaki planlardan bahsedeceğini söyleyerek, "Eskiden 'Bilim ilim içindir.' felsefesi hakimken bugün 'Bilim topluma fayda içindir.' felsefesi hakim. Biz Karabük Üniversitesi olarak bugün yüksek lisans ve doktora programlarımız da girişimcilik ve inovasyon derslerini zorunlu kıldık" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından teknopark hakkındaki sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Kamil Çetin, sunumuna teknoparkın tanımını yaparak başladı. Çetin, "İnovasyon üniversiteler araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri arasında bilgi ve teknoloji transferleri gerçekleştirdikleri akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve geliştirme merkezleridir. Dünyada aktif olarak 4000 tane teknopark faaliyet göstermektedir ve bunların sadece 490'ı Dünya Teknoparklar Birliğine kayıtlıdır. Ülkemizde ise toplam 47 adet teknopark bulunmaktadır. Bunlardan 11 tanesi Dünya Teknoparklar Birliğine kayıtlıdır" diyerek teknoparkların nasıl kurulduğunu, kimlerin yer alabileceğini, teknoloji geliştirme bölgeleri kanunu, teknoparkla sağlanan destek ve muafiyetlerin neler olduğu, ülkemizdeki teknoparkların mevcut durumlarından, dünyadaki teknoparklarda kullanılan yönetim modelleri ile ülkemizde kullanılan karışık teknopark yönetimi hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler sundu.
Son olarak KOSGEB hakkında katılımcıları bilgilendiren KOSGEB Karabük Hizmet Merkezi Müdürlüğü KOSGEB Uzmanı İbrahim Ustaömer sunumlarını gerçekleştirdi. Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında KOBİ'lerin payının ve etkinliğinin artırılmasının önemini vurgulayan Ustaömer sunumlarında; KOBİ tanımından, KOSKEB destek programlarından, KOBİ işbirliği ve güç birliği destek programından, tematik proje destek programı, girişimcilik destek programı, AR-GE inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı, KOBİ'nin destekleme programlarında üniversitelerin yerinden bahsederek bu programlar kapsamında verilen destek limitlerinden ayrıntılı bir şekilde katılımcılara bahsetti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Kamil Çetin ile KOSGEB Karabük Hizmet Merkezi Müdürlüğü KOSGEB Uzmanı İbrahim Ustaömer, sunumlarının sonunda katılımcılarının sorulanı cevaplandırdılar.
"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Gelişimi İçin Ar-Ge, Hibe ve Destek Programları" tanıtım toplantısının sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Kamil Çetin ve KOSKEB Karabük Hizmet Merkezi Müdürlüğü KOSGEB Uzmanı İbrahim Ustaömer'e sunumlarından dolayı teşekkür ederek kendilerine hediyelerini takdim etti.
(ET-ET-Y)

21.12.2012 11:37:25 TSI

Editör: Wan Haber