Apple’ın geçtiğimiz Eylül ayında iPhone 6’lar ile birlikte tanıttığı, yıllardır beklenen akıllı saati Apple Watch, 9to5Mac sitesinin haberine göre Mart ayının sonlarına doğru satışa çıkaracak. Apple, tanıtımın ardından saatin 2015 başlarında satışa çıkacağını duyurmuştu.

Habere göre, herkesin merakla beklediği Apple Watch için şu sıralar şirket akıllı saat yazılımının son adımlarını tamamlıyor. Sonrasında Apple Watch; batarya, endüktif şarj mekanizması, çeşitli hata kontrolleri, sağlamlık gibi testlere tabi tutulacak. Aynı zamanda Şubat ayıyla birlikte Apple Store çalışanları da yeni ürün ile ilgili eğitim programlarına başlayacak. İlk olarak ABD’de satışa çıkacak cihaz için bu eğitim programlarının tarihi bile belli olmuş durumda. ABD’deki Apple Store çalışanları Cupertino, California veya Austin’deki Apple ofislerinde eğitim alacak.

AppleWatch

9to5Mac’in haberinde vurgulanan bir diğer önemli nokta ise, saat için şimdilik planlanan hiçbir şeyin netleşmemesi. Yazılım geliştirme ve üretim süreçlerinde beklenmeyen gecikmeler olabileceği belirtilirken, Apple’ın saati piyasaya sürüş tarihi daha da ertelenebilir.

Apple Watch, bir büyük, bir de küçük olmak üzere iki farklı boyutta ve üç farklı modelde satılacak. Paslanmaz çelik, alüminyum ve 18 karat altın kaplamalı lüks model ile Apple Watch’un, yeni yeni olgunlaşmaya başlayan akıllı saat pazarında etkisinin çok büyük olacağını düşünüyoruz. Paslanmaz çelik model Watch Sport adını alırken, altın model de Watch Edition adıyla satılacak. Saatte Apple’ın S1 adını verdiği yeni işlemcisi kullanılırken, işlemciye ait henüz bir detay bulunmuyor. Apple Watch, sağ kısmında bulunan, klasik saatlerdeki kurma kolu şeklinde tasarlanmış Digital Crown ismindeki araç ile yönetiliyor. Bununla birlikte Harita gibi uygulamalara yakınlaştırma yapabilirken, saat ile etkileşimi de Digital Crown sağlıyor.

 

Arayüz konusunda şimdiye kadar çok sayıda akıllı saat ve en son da Android Wear ile gördüğümüz yazılımlardan da daha gelişmiş bir arayüz, Apple Watch ile bizleri bekliyor. Saatte elbette Apple’ın kişisel asistanı Siri de yer alacak. Gelen mesajlara, yazarak cevap vermek mümkün olmayacak. Siri soruları tanırsa size uygun cevaplar önerecek veya kullanıcı sesle saate mesaj yazdıracak. Cevap vermenin bir diğer yolu da ekran üzerinde küçük çizimler yapmak veya direkt olarak Emoji göndermek olacak.

iPhone 5, 5C, 5S, 6 ve 6+ ile çalışacak olan saat, kendi sensörleri ile kalp atış hızınızı ve aktivitenizi kaydederken, GPS bilgisi için telefona güvenecek. Daha önce gördüğümüz saatlerde olduğu gibi telefonunuza gelen bildirimler de saatin ekranında görünecek. Apple Watch ABD’de 349 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. Ürünün Türkiye’de ne zaman veya hangi fiyattan satışa çıkacağına dair henüz bir bilgi bulunmuyor.

Editör: Wan Haber