Konuya yakın kaynaklara göre Apple, müzik üyeliği hizmeti veren Beats Music'i yaratarak bununla beraber kaliteli kulaklıklar satan Beats Electronics LLC'yi 3.2 milyar dolara satın almak konusunda anlaşmaya hazırlanıyor.

Bu potansiyel anlaşma Apple için yükselen iki pazara birden girme imkanı sunuyor; yüksek kaliteli kulaklıklar ve müzik üyelik hizmeti. Konuya yakın isimlerin verdiği bilgilere göre dünya genelinde 10 milyondan fazla üyesi olan Spotify öncülüğünde başlatılan aylık belirli bir ücret karşılığında sınırsız müziğe erişim hizmeti hızla büyüyen bir pazar haline geliyor.

Bunun aksine Apple iTunes online mağazasını dünyanın en büyük müzik perakendecisi yapan şarkı ve albüm downloadları son dönemlerde iyice düştü. Nielsen SoundScan verilerine göre ABD dijital şarkı satışları geçtiğimiz yıl yüzde 6 düşerek 1.3 milyara gerilerken, albüm satışları yatay kalarak 118 milyon olarak gerçekleşti.

Anlaşmanın gerçekleşmesi aynı zamanda efsanevi Apple eş-kurucusu Steve Jobs'un ölümünün ardından Tim Cook'un kendi imzasıyla gerçekleştirdiği en büyük ve ilk yüksek miktarlı alım olacak. Apple son zamanlarda iPhone ve iPad gibi yaratıcı seviyelerde ürün üretmesi için baskı altında olurken, iş kapsamını da video hizmetleri ve mobil ödeme imkanları gibi alanlara genişletmesi isteniyor.

Beats, müzik sektörünün emektar isimlerinden Jimmy Iovine ve hip-hop müziğin bilinen ismi Dr. Dre tarafından kuruldu. Şirketin yatırımcıları arasında ise Carlyle Group, Access Industries Inc. ve Vivendi SA bulunuyor.

Anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda 61 yaşındaki Iovin'in Apple içerisinde bir göreve gelebileceği söyleniyor. Iovine ile Jobs yakın arkadaşlıklarıyla bilinirken, Jobs Los Angeles ziyaretlerinde Iovine'nin evinde de kalıyordu. Dr. Dre ise geçtiğimiz ay Apple'ın California'daki yerleşkesinde dolaşırken görüntülenmişti.

Üyelik hizmeti veren müzik platformlarıyla yapılan anlaşmalar Apple için bu sektörde hem elini güçlendirmesi hem de önemli bir rakibin kendi safına katılması anlamına geliyor. Kaynaklardan bir tanesi anlaşmanın henüz sonlandırılmadığını ve önümüzdeki hafta tamamlanabileceğini belirtti.

Önce Financial Times tarafından açıklanan anlaşma hakkında Apple ve Beats yorum yapmayı reddetti.

Pier Jaffray analisti Gene Munster, "Bu hareketin arkasındaki mantığı görmekte zorluk yaşıyoruz" diyerek Apple şirketinin daha önce başka bir firmayı sırf isminin hatırına satın aldığına tanık olmadıklarını yazdı.

Anlaşma aynı zamanda bugüne kadar Apple tarafından gerçekleştirilen en büyük alım olarak da kayda geçecek. Apple'ın şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük alım 1997 yılında Jobs'un tekrar şirkete dönmesini sağlayan 400 milyon dolarlık NeXT Software Inc. alımı olmuştu.

Google Inc. ve Facebook Inc. başlangıç firmalarına milyar dolarlar harcayarak alımlar gerçekleştirirken, Apple 151 milyar dolarlık nakit birikimine rağmen biraz daha arka planda kalmayı tercih etmişti. Apple geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada son 18 ayda 24 şirket satın aldığını açıkladı fakat bu şirketlerin çoğu o kadar küçük ki Apple bunlar için bir duyuru yapmayı gerek görmüyor.

Geçtiğimiz ay The Wall Street Journal'a bir röportaj veren Tim Cook, "Biz büyük şirket satın alma karşıtı değiliz" diyerek yalnızca stratejik olmayan bir şeyi yapmaya karşı olduğunu söylemişti.

Carlyle yetkilileri Beats'in geçtiğimiz yıl yaklaşık 1.2 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı.

Editör: Wan Haber