Avrupa Parlamentosu (AP) heyeti, Suriye sınırındaki incelemelerini tamamladı. AP İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı Barbara Lochbihler, Suriyelilerin insani yardım açısından hiçbir eksiklerinin olmadığın belirterek, "Türkiye'ye olan desteğin artırılması ve uluslararası yardım kuruluşlarına olan desteğin artırılması yönünde çaba harcayacağım" dedi.
Dedeman Otel'de düzenlenen basın açıklamasında konuşan AP İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı Barbara Lochbihler, Suriye'deki çatışmalardan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelerin durumlarını yerinde incelemek üzere Türkiye'ye geldiklerini belirterek, "Avrupa Parlamentosu'nun insan hakları komisyonu olarak buradaydık ve üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdik. İlk gün Ankara'daydık, bugün de burada ziyaretimizi gerçekleştirdik. Buraya gelmemizin amacı Suriye'deki rejimden, çatışmalardan kaçıp da Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumunu yerinde tespit etmekti. Bu amaçla Kilis'teki konteynır kenti ziyaret ettik. Avrupa Parlamentosu milletvekili olaraktan benim burada yaşayan Suriyelilere verilen desteğin ne kadar kuvvetli olduğunu görmem beni açıkçası çok etkiledi. Çünkü hem devlet desteği var hem de yerel toplumdan destek alıyor burada yaşayan Suriyeliler. İnsani yardım açısından hiçbir eksikleri yok. Döndüğümde durumu bu şekilde rapor edeceğim. Avrupa Komisyonu'nun insani yardımdan sorumlu olan üyesine de durumu bildireceğim. Bizim bu açıdan Avrupa Birliği olarak yapabileceğimiz hangi çabaları harcayabiliriz. Nasıl kamplar dışında kalan Suriyelilere yardımcu olabiliriz konusudur. Çünkü bize verilen bilgilere göre tabi ki kamplarda yaşayan Suriyeliler çoğunluğu oluşturuyor. Ama onun dışında birde kayıt altına alınmamış olan şehir merkezinde yaşayan Suriyeliler var. Onların durumu biraz daha zor. Birde sınırın Suriye tarafında kalmış olan sınır bölgesinde yaşayan ama Türkiye tarafına geçişine henüz izin verilmemiş olan Suriyeliler var. Bize verilen bilgide onların durumunun da insani açıdan en kötü olduğu yönünde. Bu konularda neler yapabileceğimize özellikle odaklanacağız" dedi.
Özellikle kampta kalan Suriyelilerin durumlarının son derece iyi olduğunu ifade eden Lochbihler, "Bugün özellikle kampta yaptığımız görüşmeler son derece iyi oldu. Bizim açımızdan durum hakkında bilgilendirilmiş olduk, aynı zamanda Kilis valisi ile görüştük. Daha sonra kendisinden de hem mevcut durumdan hem de gelecekte ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili bilgi aldık. Şundan emin olabilirsiniz ki ben Avrupa Birliği'nde görevime döndükten sonra bir rapor hazırlayacağım bu konu ile ilgili ve bu raporu hem Avrupa Parlamentosu'na hem de Avrupa Komisyonu'nun ilgili üyesine taktım edeceğim. Mutlaka hem Türkiye'ye olan desteğin artırılması hem de uluslararası yardım kuruluşlarına olan desteğin artırılması yönünde çaba harcayacağım. Çünkü mutlaka insanı yardıma daha da fazla ihtiyaç olacaktır. Neden diyecek olursanız, çünkü bu durumun bu şekilde ne kadar süreceği ve ne zaman sona ereceğini ne yazık ki hiçbirimiz bilemiyoruz. Suriye'den kaçan ve bir takım Suriye vatandaşı ile görüştük. Aynı zamanda şuan hale Suriye'de yaşayan ve arada sırada Türkiye'ye geçen muhalifler ile görüşme şansını bulduk. Onlar bize Suriye'deki durumun buradaki durumdan çok daha feci olduğunu ifade ettiler. Bombalamalardan dolayı, saldırılardan dolayı medeni hayat tamamıyla ortadan kalkmış durumda, çocuklar okullara gidemiyorlar. Elektrik kesintisi var. Alt yapı tamimiyle mahvolmuş durumda. Bunun dışında özellikle Suriye'den gelen temsilciler uluslararası toplumun Esat rejiminin bu bombalamaların durdurulması konusunda etkili bir şekilde uyarılamadığını ve uluslararası toplumun bu konuda etkili olmadığını söylediler ve bundan tabi ki çok şikayet ettiler" şeklinde konuştu.
(FS-HD-CC-Y)

21.12.2012 17:45:10 TSI

Editör: Wan Haber