Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Adana OSB'nin yıllık 1 milyar dolarlık ihracatı ile Adana'nın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini karşıladığına dikkat çekti. Sütcü, yerli ve yabancı yatırımcıların bölgeye ilgilerinin artarak devam ettiğini bildirdi.
AOSB Başkanı Sütcü, AOSB'de düzenlenen toplantıda gazetecilere 2012 yılını değerlendirerek, 2013 yılındaki yatırımlar ve projeler hakkında da bilgiler verdi.
Sütcü, 1984 yılında tarıma el verişli olmayan bin 590 hektar alan üzerinde kurulan AOSB'nin, özellikle son yıllarda büyük gelişim ve değişim göstererek, bugün Türkiye'nin en büyük OSB'lerinden biri konumuna geldiğini anlatan Sütcü, gerek alan bakımından, gerekse de üretim ve ihracat bakımından bölgenin istikrarlı bir büyüme eğilimi gösterdiğine de dikkat çekti.
Adana'dan gerçekleştirilen toplam ihracatın yüzde 50'sini gerçekleştiren AOSB'nin, yıllık ihracatının bir milyar dolar olduğunu kaydeden Sütcü, "Bölgemizin doğalgaz tüketimi, Adana'nın tüketiminin yüzde 41'i oranındadır. Adana'daki kayıtlı istihdamın yüzde 12'si bölgemizdedir" dedi. AOSB'nin yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini kaydeden Sütcü, "Her geçen gün daha da büyüyor. Bölgedeki arsa tahsisleri de devam ediyor. 2012 yılında 21 firmaya 60 adet sanayi parseli satışı yapılmıştır. Halen elimizde toplam 186 bin 286 metrekarelik 14 parsel bulunuyor. Bu veriler, bölgemizin alan bakımından da sürekli büyüme gösterdiğini gösteriyor. Genel olarak baktığımızda Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde modern teknoloji ve küresel rekabet koşullarına uygun üretim yapan 342 işletme bulunuyor" şeklinde konuştu.

"TEKSTİL, METAL VE GIDA SEKTÖRLERİ ÖN PLANDA"
Sütcü, bu işletmelerin sektörel dağılımını bakıldığında, tekstil, metal ve gıda sanayi ilk öne çıktığı ifade ederek, işletmelerin yüzde 20.6'sı tekstil sektöründe yer alırken, yüzde 15.5'i metal, yüzde 10.4'ü gıda sanayi, yüzde 9.3'ü plastik, yüzde 8.2'si yapı elemanları, yüzde 6.2'si de kimya sanayinde faaliyet gösterdiğini belirtti. Sütcü, bölgedeki diğer sektörleri bankacılık, boya sanayi, cam sanayi, depolama, döküm, elektrik, kağıt sanayi, makine, nakliye, petrol ürünleri ve tohumculuk oluşturduğu bilgisini de verdi.
Faal durumdaki bu işletmelerin yanı sıra, 28 işletmenin inşaatı sürerken, 81 işletmenin de proje aşamasında olduğuna işaret eden Bekir Sütcü, inşaat ve proje aşamasındaki işletmelerin sektörel dağılımında bakıldığında da metal sektörünün öne çıktığını dile getirdi. 2012 yılının genel bir değerlendirmesini de yapan Sütcü, geride kalan 2012 yılının AOSB açısından iyi geçtiğini söyledi.
Elektrik dağıtım merkezlerine, 'Enerji Kalite İzleme Sistemi (EKİS)' ve 'Enerji Dağıtım Kontrol ve İzleme Sistemi' kurulduğu bilgisini de veren Sütcü, "Bölgemizde, istikrarlı büyümenin göstergesi niteliğindeki elektrik, doğalgaz ve su tüketimindeki artış devam ediyor. Bölgedeki elektrik abonesi sayısı 2011 yılında 432 iken, bu rakam 2012 yılında 457'ye yükseldi" ifadelerini kullandı.
Sütçü, 2011 yılında 717 milyon 846 bin 480 kWh'lik elektrik tüketilirken, bu rakamın 2012 yılında yüzde 27'lik bir artışla 915 milyon 380 bin 850 kWh'a ulaştığını anlatan Sütcü, 2012 yılındaki doğalgaz abone sayısının yüzde 13 artarak 113'e ulaştığını belirtti. Sütcü, aynı yıl 117 milyon 813 bin 767 standart metreküplük doğalgaz tüketimi gerçekleştiğini, 2011 yılındaki doğalgaz tüketiminin 116 milyon 378 bin 351 standart metreküp olduğunu bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Su kullanımına bakacak olursak, abone sayımız 2011 yılında 367 iken, bu rakam 2012 yılı sonunda 383'e ulaştı. Su kullanım miktarı da 2011 yılında 10 milyon 772 bin 976 metreküpken, 2012'de yüzde 20'lik artışla 13 milyon 191 bin 48 metreküp seviyesine yükseldi. Atıksu Arıtma Tesisi'nde 2012 yılı içerisinde 9 milyon 270 bin 470 metreküplük atıksu yönetmeliklere uygun olarak arıtıldı."
AOSB'nin, Türkiye'nin 'en çevreci ikinci OSB'si olduğuna vurgu yapan Sütcü, çevre ve doğaya duyarlı bir üretim gerçekleştirdiklerini, bunun yanında mevcut yeşil alan miktarını da arttırırken, 2012 yılında toplam 14 bin 547 adet bitkinin toprakla buluştuğunu anlattı.

"ORTAK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ"
AOSB'deki iş kazası ve meslek hastalıklarının minimize edilmesi, sanayiciler üzerindeki işyeri hekimliği ve uzmanlığı maliyetini düşürmenin yanında işgücü kaybını önleme noktasında 'Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi'ni kurduklarını ifade eden Sütcü, "Bu sayede sanayicilerin bu hizmet için her ay ödemek zorunda oldukları bedelin yüzde 50-60 oranında düşürülmesini sağladık" diye konuştu. Sütçü, kullanma suyu arıtma tesisi kapasitesinin yüzde 100 artırılması çalışmalarına başladıklarını da anlatan Sütcü, OSB Bölge Müdürlüğü bünyesinde otomasyon yazılım sistemine geçildiği bilgisini de verdi. Türkiye'deki OSB'ler içinde ilk kez 'Özel Meslek Lisesi' açılması için protokol imzalandığına dikkat çeken Sütcü, bu kapsamda da okulun inşaatına başlandığını kaydetti. Erkan Eğitim Kurumları tarafından inşaatına başlanan bin 200 öğrenci kapasiteli Özel Meslek Lisesi'nin, 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı ile birlikte öğrenci alımına başlayacağını kaydeden Sütcü, okulda ilk etapta elektrik, elektronik, tekstil, makine ve kimya bölümlerinin bulunacağını söyledi. Sütcü, 2013 yılında AOSB'de hayata geçirilecek proje ve yapılacak çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. AOSB olarak, bir şehir belediyesinin verdiği tüm hizmetler verildiklerinin altını çizen Sütcü, 2013 yılında da daha önceki yıllarda başlatılan projelerin sürdürüleceğini vurguladı. Başkan Sütcü, 365 hektarlık tevsii alanının altyapı çalışmalarının tamamlanması, Çatalan İçme Suyunun her tesise verilmesi, Gümrük Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun şube açması, bölge içerisinde kurulması kararı kesinleşen noterin faaliyete geçmesinin öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti. Sütcü, "2 bin hektarlık tevsii alanında çalışmaların başlatılması, AOSB Bölge Müdürlüğü binamızın tadilatının tamamlanması, çocuk kreşinin açılması, Çarşı İş Merkezi'nin faaliyete geçirilmesi, bölgenin tamamını kapsayacak şekilde yaklaşık 140 noktaya MOBESE hattı kurulması da bu yılki çalışmalarımız arasındadır. AOSB'de ilave alan elektrik dağıtım şebekesi çalışmalarımız da 2013 yılında da sürecek" dedi.
Bölgede 365 hektar ilave alanına ait elektrik dağıtım şebekesi altyapı işi yapılacağını kaydeden Sütcü, işin ihale sürecinin tamamlandığını, bu çalışmalarda tüm elektrik kablolarının yeraltına döşeneceğini ifade etti. Sütcü, "Doğalgaz ile ilgili altyapı ve yatırımlar da büyük bir titizlikle hayata geçirilecek. Abone sayımızdaki artış ve gaz alım anlaşmalarındaki indirim oranlarının kaldırılması neticesinde; firma endekslerinin rutin takibi daha önemli bir hale geldi. Bu nedenle Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'ne (OSOS) geçilmesi için çalışmalara başlandı. Bu sistemle elektrik, su ve doğalgaza ait sayaçların haberleşme üniteleri ile uzaktan okunup faturalama işlemleri sağlanacaktır'' dedi.
(SZP-ÖK-E)

05.02.2013 12:36:13 TSI

Editör: Wan Haber