Gaziantep'te okuma yazma bilmeyenlerin çoğunluğunu oluşturduğu kadınlar, okuma yazma öğrenebilmek için açılan kurslara büyük ilgi gösteriyor.
Şehitkamil Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan okuma yazma kursu yoğun ilgi görüyor. Aralarında erkeklerin de bulunduğu kursiyerler, azimle aralıksız ders çalışıyor. Hocalarını dikkatle dinleyen kursiyerler, bilgisiz kalmaktan kurtulmak istediklerini dile getirdiler. Kursiyerlerden Ayşe Sayar, "Okuma yazma bilmiyordum. Bu yüzden bu kursa geldim. Okuma yazma hiç bilmiyorum. Yaşım 51, kendi çabam ile bir şeyler yapmak istedim. Tekim, evde bir şey yapamadığım için okuma yazmaya katılmak istedim. Okuma yazma bilmeyen gelsinler okusunlar, öğrensinler, kendileri için iyi olur. Okuyarak kendi çabamla her şeyi aşmak istiyorum. Okuma diyenlere inat okuyacağım. Sen öğrenemezsin, okuyamazsın dediler. Ben de onlara inat okuyacağım. Çok üzülüyordum okumadığım için, köye, başka şehre gidiyordum, bilmiyordum bir şeyler. Ama gidip okuyup her şeyi yapacağım dedim" dedi.
Okumak için gece çalışıp, gündüz kursa geldiğini belirten Abbas Akkurt ise, "Okuma yazma için Halk Eğitim'e geldim. İşte gezdiğim zaman, dolmuşa binmek için bile okuma bilmediğimden yanlış binerim diye sorarak biniyordum. Şimdi ise az çok okuma öğrendim, artık okuyabiliyorum, tamda olmasa biliyorum. Çalıştığım iş yerinden sık sık izin isteyemediğim için gece gidip çalışıyorum. Okumayı birinci sınıfta bıraktım, 1989 yılında bıraktım. Yaş şimdi 35 oldu, yine de bırakıp okumak istedim" diye konuştu.
Okuma kursuna ilgi olduğunu belirten sınıf öğretmeni Kezban Eskitürk, "Şimdi bu kursumuza 15 yaşını geçmiş herkes başvurabilir. Okula gitmemiş, okuma yazma bilmeyen kişileri ayrı bir gruba topluyoruz. Biraz okula gitmiş ve okulu bırakmış bir kısım kursiyerleri ayrı grupta topluyoruz. Kursiyerlerimizle birebir ilgilenmekteyiz. Başvurular çok iyi, çünkü okuma yazma artık bir istek değil, insanlar için bir ihtiyaç olmuştur. Halkımız, insanımız kendi ayakları üzerinde durmak istiyor. Bu bir ihtiyaç. Zaten nasıl yeme, içme ihtiyaçsa, okuma yazmada bir ihtiyaç. Zaten bu belgeyi alan açıköğretimden liseye devam edebiliyorlar. Bu konuda hiç kimse ben yapamam, bu yaştan sonra okula gitmenin bir anlamı yok gibi düşünmesin. Okumanın yaşı yok, her yaşta kursiyerlerimiz vardır" şeklinde konuştu.
(FS-CC-Y)

13.02.2013 15:05:11 TSI

Editör: Wan Haber