Doktor olan kızının böbreğini almak istemeyen 68 yaşındaki Zeynep Kulak, tatil bahanesiyle Antalya'ya getirildi. Zeynep Kulak, doktorların yardımı ile ikna edildikten sonra kızının verdiği böbrekle hayata tutundu
Konya'da yaşayan 3 çocuk ve bir torun sahibi Zeynep Kulak'a 7 ay önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Diyalize girmeye başlayan Kulak'a, İstanbul Teknik Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezinde Aile Hekimi olarak çalışan kızı Tülay Kulak (46) böbreğini vermek için gönüllü oldu. Anne Kulak, kızının böbreğini vermesine izin vermeyince kızı tarafından muayene olunmak ve bir hafta tatil yapmak bahanesi ile Antalya'ya getirildi. Burada Medikal Park Antalya Hastanesine gelen Zeynep Kulak'ı doktorlar nakil için ikna etti. 9 gün önce yapılan ameliyatla Tülay Kulak'tan alınan böbrek annesi Zeynep Kulak'a nakledildi.
Diyalize girdiği zamanlarda çok zorlandığını anlatan anne Zeynep Kulak, "Yaşamımın sonu gibiydi. Hiçbir şey anlamıyorsun. Apar topar götürüyorlar seni. Çok şükür kızımın sayesinde kurtuldum. Evlat olunca insan kıyamıyor. Beni buraya kontrol için getirdiler nakil olacağımdan haberim yoktu" dedi.
23 yıldır doktor olarak çalıştığını ve çalıştığı süreçte bir çok hastasına organ bağışını tavsiye ettiğini söyleyen Tülay Kulak ise kendi ailesinde böyle bir olayla karşılaşınca tereddüt etmeden böbreğini vermek için gönüllü olduğunu belirtti. Yedi aylık bir süreçte annesini ikna için uğraştığını kaydeden Tülay Kulak, şöyle konuştu: "En sonunda 'Anne seni Antalya'ya götüreyim. Hem tahlillerini yaparız, hem de bir hafta boyunca gezeriz' dedim. Geldik, doktorlar ikna edince ameliyat olduk. Çok başarılı geçti. Bugün 9'uncu günümüz. Ameliyat reaksiyonları dışında hiçbir sorun yok. Rahatça ayağa kalkıp işimi yapabiliyorum. Verici olmanın zaten herhangi bir sakıncası yok. Hasta yakınlarına tavsiyem, bu konuda doktorlardan yardım almayı denesinler."
Zeynep Kulak'ın eşi Hilmi Kulak (73) da kendisinin de bir sağlık görevlisi olduğunu, kızının böbreğini vermesinde hiçbir mahzur görmediğini, eşinin ıstıraplardan kurtulmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.
(UG-HO-Y)

05.12.2012 13:11:15 TSI

Editör: Wan Haber