Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğretim görevlisi ve AKUT Antalya Şube Başkanı Yılmaz Sevgül, 'Antalya'nın Geleneksel Kaya Tırmanışı Rehberi' isimli kitabının tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Yılmaz Sevgül, 1994 yılında kente ilk geldiğinde kaya tırmanışı potansiyelinin farkına vardığını hatırlattı. 18 yıl boyunca Antalya'nın çeşitli yerlerine tırmanış gerçekleştirdiğine değinen Sevgül, şöyle konuştu: "O günlerden bu yana Antalya'nın önemli bir kaya tırmanış sporu merkezlerinden biri olacağını biliyordum. Bu nedenle geçen süre içinde tüm kaya tırmanış rotalarını kayıt altına aldım. Sonrasında bu rotaların bir rehber kitap halinde oluşturulmasına karar verdik. Çizimler için gecelerce uğraş verdik. Bu rehber kitap özgün bir değerdir ve taklit edilmemiştir. İyi bir çalışma örneği olarak dünyada yankı bulacağına inanıyoruz"
Kitabın içeriği hakkında da bilgi aktaran Sevgül, şunları söyledi: "Kitapta uzun ve kısa olmak üzere 153 tırmanış rotası var. Bunların 70 tanesi Antalya'ya 10 kilometre uzaklıktaki Sivridağ üzerinde, 34 tanesi ise Hurma kayalıklarındadır. Ayrıca diğer dağlarda uzunlukları 400 ile bin 200 metre arasında değişen 26 tane uzun duvar rotası var. Anlatılan rotalardaki tüm tırmanışlar kireç taşı yapısı üzerindedir. Ayrıca kitapta Antalya'nın tarihi haritası ve uyarılar ve önemli bilgileri içeren bölümleri de var"
Kitabın Türkiye'de bugüne kadar yayınlanan kitapların içinde en iyisi ve detaylısı olduğunun altını çizen Sevgül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kitap Türkiye'de yayılması kadar, Orta Avrupa ve Amerika'da da yayılması önemlidir. Çünkü kaya tırmanışı bu ülkelerde büyü önem arz etmektedir. Bu ülkelerin turistleri hedef odaklı gelmektedir. Her ne olursa olsun bu turistler geldikleri zaman bu kaya tırmanışı gerçekleştirecek ve geldikleri bölgeye ciddi bir ekonomik girdi sağlayacaklardır. Bu rehber kitapla birlikte eko turizmde büyük bir gelişme olacaktır. Biz 10 binlerce turistin kaya tırmanışı için artarak gelmesini bekliyoruz"
Türkiye'nin her bölgesinin kaya tırmanışı için değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Sevgül, sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa şu an kar altında. Ziyadesi ile tırmanış yapacak kişilerin tercih edecekleri yerler arasında Türkiye geliyor. Özelikle Antalya'da her tür alt yapı mevcut. Hazırladığımız bu kitapla tırmanış rotalarını belirlemiş olduk. Bu sadece Antalya için geçerli değil, Ağrı Dağı, Cilo Dağı ve diğer sert dağların bulunduğu bölgeler içinde geçerlidir. Eko turizm, istihdam açısından da önemli bir kaynak olacaktır."
Tırmanış bölgelerinin HES ve taş ocakları ile tahrip edildiğini savunan Sevgül, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ortak bir çalışmayla tanıtım atağının yapılmasını istedi.
(İA-SK-HO-Y)

19.12.2012 13:17:23 TSI

Editör: Wan Haber