Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından ucuz kömür dağıtıldığı söylemlerini doğru bulmadığını belirterek, "Vatandaşa dağıtılan kömürün bir gramının dahi standartlara aykırı değildir" dedi.
Makina Mühendisleri Odası tarafından hava kirliliğine dikkati çekmek amacıyla 'Hava Kalitesi Yaşam Kalitesi' adlı proje kapsamında 'Antalyalılar Havasına Sahip Çıkıyor' isimli panel düzenlendi. Panelde konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya'nın 2011-2012 kış sezonunda 70 mikrogram metreküp partiküler madde ile Türkiye'de 14'üncü sırada, 7 mikrogram metreküp kükürtdioksit değeri ile de 12'ncı sırada yer aldığını kaydetti. Vali Altıparmak, Antalya'nın hava temizlik kalitesinde Türkiye sıralamasındaki yerinin Afyonkarahisar, Siirt, Gaziantep, Edirne, Muğla ve Aydın gibi illerden daha iyi durumda olduğuna vurgu yaptı.
Antalya'da hava temizliği kalitesini arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Vali Altıparmak, Antalya'nın Türkiye'de yaşanılması arzu edilen 2'inci il olduğunu işaret etti. Vali Altıparmak, hava kirliliğinde Antalya'nın sınır değerleri aşmadığını hatırlattı. Hava kirliliğine en çok ucuz kömür kullanılmasının sebep olduğu yönündeki şikayetleri değerlendiren Vali Altıparmak, "Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan analizlerde geçen yıl denetlenen 37 milyon 345 bin 660 kilogram kömürün yüzde 11'i il dışına çıkarıldı. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından ucuz kömür dağıtıldığı söylemlerini doğru bulmuyorum. Vatandaşa dağıtılan kömürün bir gramının dahi standartlara aykırı olmadığını belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Antalya'da soba kullanma alışkanlığının olmadığını, kullananların ise genellikle odun yaktığını ifade eden Vali Altıparmak, "Kaliteli kömür kullanımı ile kirlilik daha da azalacaktır. Kaçak kömür kullanımını engellemek amacıyla da denetimlerimiz arttırılıyor" dedi. Hava temizliği kalitesini arttırmak amacıyla alınan önlemler hakkında bilgi veren Vali Altıparmak, "Trafikteki yoğunluktan dolayı kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla geçen yıl egzoz emisyon ölçümleri standart olmayan, egzoz gürültüsü yapan, cam filmi, aksesuar, süs kurallara uymayan 2 bin 546 araca ceza kesildi" bilgilerini verdi.
Vali Altıparmak şöyle devam etti:
"Evlerde ve iş yerlerinde elektrik sistemli kullanımı yaygın. Ve elektrikle tüm kentin ısıtma ihtiyacı karşılanamaz. Doğaya zarar vermeden HES'in yaygınlaşması gerekir. Güneş enerjisi ya da alternatif enerji kaynaklarının hızla yaygınlaştırılması kirliliğin en aza indirilmesi için gereklidir. Bunun yanında Antalya'da doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir."
Doğal gazın küçük illerde bile hızla yaygınlaştığının anımsatan Vali Altıparmak, "Doğal gaz kullanımı ocak, şofben yakıtında maliyeti 3'te birini düşürüyor. Sistem pahalı ise şofben ya da ocağa doğalgaz bağlandığı gibi basit bir sobayla da evi ısıtmak mümkün. Doğal gaz sobasının evi ısıtmayı yeteceğini düşünüyorum. Doğalgaz sobasının maliyeti de çok düşük" diye konuştu.
Makine Mühendisleri Odası(MMO) Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, Antalya'da hava kirliliğinin en aza indirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de hava kirliliğinin önlenmesi için yapılan çalışmaları anlattı. Başkan Evcilmen, Muratpaşa bölgesinde hava kirliliğinin azaltılması için ekiplerinin her zaman görevde olduğunun altını çizdi.
Panele konuşmacı olarak katılan Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürü Serdar Şahin, Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehtap Türkay, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ayça Erdem, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ceyla Cengel, Makine Mühendisleri Odası temsilcisi Mustafa Karaman ile TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu Baykal hava kirliliğinin nedenleri ve önlenmesi amacıyla yapılması gerekenleri tartıştılar.
(İA-SK-Y)

09.01.2013 17:33:36 TSI

Editör: Wan Haber