Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB), 22 bin metrekarelik kapalı alanlı fabrikasında faaliyet gösteren Cantek Soğutma şirketi, sürdürdüğü AR-GE çalışmalarının son ürünü 'octosense' ile, endüstriyel soğutma sektöründe kullanılan, enerjide yüksek tasarruf sağlayacak bir gelişmeye imza attı.
Antalya'da Cantek Şirketi, dünya soğuk depolama sektörü literatürüne kazandırdığı 'akıllı soğutma makineleri' kavramını, yine AR-GE çalışmasının son ürünü, patenti kendisine ait 'octosense' ile devrimsel bir noktaya taşıdı. Uluslararası Teknik Gözetim Birliği (TUV), dünyada bir örneği olmayan, bütünüyle yerli üretim olan octosense kontrol cihazının, soğuk odalarda yüzde 71,14 oranında enerji tasarrufu sağladığını, verdiği raporla belgeledi.
Ürünün tanıtım toplantısında sunum yapan Cantek Antalya Soğutma Makineleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, cihazın başta gıda sektörü olmak üzere çok sayıda kullanılan soğuk odalarda yüzde 71,14 oranında enerji tasarrufu sağladığını, uluslararası Teknik Gözetim Birliği (TUV) tarafından verilen gözetim raporuyla onaylandığını belirtti. Bu yeniliğin dünya soğuk depolama sektöründe kullanılan soğutma makinelerinin yüksek enerji maliyetleri ile çalışmalarına son verecek bir ürün olduğunu ifade eden Karaca, cihazın 10 yıllık bir AR-GE çalışması sonucu ortaya çıktığını bildirdi. Çalışma için 400 bin TL bütçe ayırdıklarını kaydeden Karaca, şimdiye kadar harcanan miktarın 350 bin TL civarında olduğunu söyledi. Yeni nesil soğutma makinelerinin müşterisi ile ilişki kuran, müşterisine soğuk depolarını daha iyi, efektli kullanmalarına olanak sağlayabilen bir cihaz olduğunu kaydeden Karaca, "Müşterilerin daha az elektrik yakmaları için, kapıları açıldığında kompresörlerin çalışma esnasında ne kadar elektrik tükettiğini kendilerine bilgi veren dünyanın en gelişmiş soğutma makinesi kontrol cihazlarından bir tanesidir. Akıllı olan bu makine, müşterisine göre çalışmasını analiz eder. Eğer müşterisinin ürünü sıcaksa çok çabuk soğutur, eğer soğutmuşsa da müşterisine çok az elektrik yakarak ekonomisine katkıda bulunur" dedi.
Makinenin uzaktan izlenmeye bağlanabildiğini ifade eden Karaca, cihazın üzerinde günlük kompresör çalışma saati, 24 saatte tükettiği elektrik miktarı, 24 saatlik TL olarak da harcadığı elektriği gösterdiğini aktardı. Bu gelişmiş algoritmanın, kendi sektörüyle ilgili bir ilk olduğunu vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:
"Ürünle ilgili on yıldan beri çalıştırdığımız AR-GE birimimiz var. İlk önce soğuk depoların izlenmesiyle ilgili çalışmalarımız vardı. 5 yıldan beri de akıllı soğutma makineleri üzerine çalışıyoruz. Akıllı soğutma makinelerinin ikinci nesli bu. Akıllı olmasının yanı sıra, kullanıcı ile dost, kullanıcısı ile ilişki kuran ikinci bir makineyi yeni olarak piyasaya sunuyoruz. Bu cihaz, tüketicilerine soğuk depolarını daha iyi kullanmalarına sebep olabilecek donatılarla dolu. TÜV'le çalışmalarımızı bitirdik. Bu akredite kuruluşunun bize verdiği sonuçlara göre yüzde 71,14 civarında bir elektrik tasarrufu öngörülüyor. Biz bunu müşterilerimizle de canlı olarak test ettiğimizde, buna yakın sonuçları aldık. Hem Türkiye'de, hem dünyada bir ilk, soğutma makinesinde akıllı soğutma mantığı geliştirildi."
Karaca, 'akıllı soğutma makinesi'ni ilk önce Türk tüketicisiyle buluşturmayı planladıklarını belirtti. Türkiye'de soğuk depolarda yılda yaklaşık 1 milyar euroluk bir elektrik tüketimi öngörüldüğünü ifade eden Karaca, "İlk önce Türk tüketicisini bu ürünle karşılaştırmak ve Türk tüketicisine kullandırmak bizim birinci hedefimiz. Onun dışında ihtiyacı olan sektörlerle, diğer ülkelerle zaten çalışacağız" diye konuştu.
(UG-CE-SO-Y)

19.02.2013 15:44:18 TSI

Editör: Wan Haber