Antalya'da yağmur seralara zarar verdi. Üreticilerin ürünleri su ve çamur altında kalırken, zararın milyonları bulduğu belirtildi.
İl genelinde ilk belirlemelere göre, 1600 dekar açık tarla ile 1180 dekar örtü altı alanların zarar gördüğü belirlendi. Yağışlarda Serik ilçesinin Çandır beldesi ile Deniztepesi ve Yeşilyurt köylerinde 38 üreticiye ait domates, biber ve patlıcan ekili olan 343 dekar seranın yanı sıra 38 dekar meyve bahçesinin zarar gördüğü belirtildi. Yağmurun kesilmesi ve derelerin suyunun düşmesi nedeniyle seralarda sular çekildi. Bazı marul ve maydanoz seralarındaki suların hâla çekilmediği görüldü.
Çandır beldesinde 40 dönüm örtü altı marul, maydanoz, roka ve tere serası bulunan Nevzat Arslan, aralıksız yağan yağmur nedeniyle seraların içindeki ürünlerinin su altında kaldığını söyledi. 200 bin lira zararı olduğunu anlatan Arslan, su altında kalan ürünleri kurtarma şanslarının olmadığını ve kendileri için sezonun erken kapandığını kaydetti. Arslan, zararlarının 200 bin lirayı bulduğunu sözlerine ekledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'ne soğuk ve yağışlı havanın ardından giren ürünlerin miktarında yüzde 20'lik bir düşüş olduğu bildirildi.
Hale domates getiren üreticilerden Ali Rıza Gülcü, soğukların ardından şimdi yağmurla mücadele ettiklerini söyledi. Dolu nedeniyle serasında delinme meydana geldiğini kaydeden Gülcü, yükselen fiyatların kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.
Hal komisyoncularından Hasan Adanalı da yağmurdan seralarının zarar gördüğünü ifade ederek, "Bugün 5 bin liralık marul kesecektim ama hepsi su altında kaldı. Yapacak bir şey yok" dedi.
Toptancı halinde, domates ve salatalığın kilo fiyatı 2 lira 30 kuruş ile 2 lira 70 kuruş, patlıcan fiyatı 2 lira 30 kuruş ile 2 lira 80 kuruş arasında değişiyor.
Sivri biberin kilo fiyatı 1 lira ile 80 kuruş ile 2 lira 30 kuruş arasında, düz marulun 1 ile 1.5 lira arasında, kabağın fiyatının 1 ile 1.5 lira arasında olduğu bildirildi.
(İA-SK-HO-Y)

14.01.2013 17:12:14 TSI

Editör: Wan Haber