Antalya'da geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinde zarar gören işverenlerin pirim borçlarının erteleneceği ve ertelenen kısım ile ilgili ceza ve gecikme zammı uygulanmayacağı bildirildi.
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Prim borcunun ertelendiği sürede zaman aşımı işlemeyecek ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır" denildi. Açıklamada, işyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetlerinden dolayı zarar gören işverenler ile 4 (b) sigortalıları bu durumu belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren 3 ay içinde talepte bulunmaları gerektiğinin ise altı çizildi.
Antalya 'da her yıl, yoğun yağış alan dönemlerde gerek iş yeri sahipleri gerekse tarım sektörü ile uğraşan vatandaşların su baskınına maruz kaldığı ve bu sebeple gerek maddi ve gerekse manevi kayba uğradıklarının altı çizilen açıklamada bunun en bariz örneğinin Antalya'da yaşanan ve, bir çok otel ve iş yerinde maddi hasara sebebiyet veren su baskını olayı olduğu bildirildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, vatandaşların bu tür zamanlarında yanlarında olabilmek, onların çektiği bu sıkıntıyı bir nebze olsun hafifletebilmek ve ödemelerinde kolaylık sağlamanın sosyal devlet ilkesinin bir neticesi olarak en büyük vazifelerimizden biri olduğu hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:
"Genel hayatı etkileyen afet durumlarında afetten etkilenen işverenler ile 4 (b) kapsamındaki sigortalılarımıza yardımcı olmak üzere, işverenlerin ve 4 (b) kapsamındaki sigortalıların prim borçlarının ertelenebilmesi, prim belgelerinin verilme süresini Kanundaki sürelere bağlı olmaksızın Kurumca belirlenebilmesi hususları düzenlenmiştir. 5510 sayılı Kanunun 91. maddesinde, "İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetlerinden dolayı zarar gören işverenler ile 4 (b) sigortalıları bu durumu belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren 3 ay içinde talepte bulunmaları ve prim ödeme aczine düştüklerinin yapılacak inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek 3 aylık prim borçları olayın meydana geldiği tarihten itibaren 1 yıla kadar kurumca ertelenebilir" denilmektedir.
İlgili Kanun maddesinde de belirtildiği üzere afetin meydana geldiği ayda Kuruma verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ay içinde Kuruma verildiği takdirde süresinde verilmiş sayılır. 7269 sayılı Kanun uyarınca hayatı etkilediğine karar verilen afetler nedeniyle, afet bölgesinde doğrudan veya dolaylı olarak zarar gören işverenlerle sigortalı ve hak sahiplerinin bu Kanuna göre vermekle yükümlü oldukları belgelerin verilme süresi ile ödenmesi gereken primlerin ve diğer Kurum alacaklarının ödeme sürelerini 5510 sayılı Kanundaki sürelere bağlı olmaksızın, afet bölgesindeki şartları ve gelişmeleri göz önünde tutarak belirlemeye ve ertelemeye SGK yetkili olacaktır. Prim borcunun ertelendiği sürede zamanaşımı işlemeyecek ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır."
(CE-ÖK-E)

15.01.2013 17:05:34 TSI

Editör: Wan Haber