Rusya ve Türkiye arasında artan siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkiler noktasında iki ülke arasında görüş alışverişinde bulunmak için Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde toplantı düzenlendi.
Rusya'nın farklı üniversitelerinden 13, Türkiye'den 10 bilim insanının katıldığı toplantıda, Rusya ve Türkiye arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra bilimsel ilişkilere değinildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Türk-Rus Entelektüelleri Buluşması'nın ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi. Toplantının her yıl geleneksel olarak devam edeceğini belirten Prof. Dr. Göktepe, toplantıyı Türkiye ile Rusya arasındaki stratejik, ekonomik gelişmelere akademik ve bilimsel olarak destek vermek amacıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Vitali Naumkin ise, birçok Rus vatandaşının bulunduğu kentte olmaktan gurur duyduğunu bildirdi. Antalya'yı Türkiye'nin başkenti olarak gördüklerini ifade eden Naumkin, Rusya ve Türkiye arasındaki entelektüellerin bir araya gelmesi için yeteri kadar özgüven kazanıldığını söyledi. Böyle bir toplantıda düşüncelerin açık şekilde aktarılması gerektiğini belirten Naumkin, şöyle konuştu: "Öncelikle vatandaşlarımız arasındaki karşılıklı ilişki anlamında düşüncelerimizi paylaşmamız lazım. Çünkü devletler arasındaki ilişkilerle devlet kurumları ilgileniyor. Bizim vatandaşlarımız için bilimsel ve kültürel anlamda ne yapabileceğimizle ilgili düşünmemiz lazım. İlişkilerimizin entelektüel anlamda ilerlemesi için devletin çözdüğü sorunlardan bağımsız olmamız gerekiyor"
Bazen kaçınılmaz olarak ortaya çıkan siyasi sorunların sadece devletler arasında değil ülkeler içerisinde de yaşandığını kaydeden Naumkin, şunları söyledi: "Dünyanın her ülkesinde bu çekişmeler, ülkeyi negatif etkiliyor. Türkiye ve Rusya arasındaki iktisadi ilişkilerin yüksek oranda olduğunu dikkate alırsak bilimsel ve insani ilişkiler anlamında da işbirliği olması gerekiyor. Bizim ülkelerimiz tarihte savaş görmüşler, rakip olmuşlar, belki de bu olaylar bizi yakınlaştırıyor. Ben ve meslektaşlarım Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri konuşurken bölgedeki sorunlarla ilgili bilgi paylaşımında bulunmak istiyoruz."
Türkiye ve Rusya'nın çok zengin bir kültürel tarihe sahip olduğunu söyleyen Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosu Aleksander Tolstapyenko da, politik sorunlara da değinmek gerektiğini kaydetti. Geçen yıl Suriye'de başlayan iç savaşa değinen Tolstapyenko, kendisine bu savaşın Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği sorulduğu zaman şöyle karşılık verdi: "Suriye konusunda Rusya ve Türkiye arasındaki farklı bakış açısı olmasına rağmen Rus vatandaşları yine de Antalya'ya gelecektir çünkü Rus vatandaşları Antalya'da her zaman güleryüzle karşılanıyor. Ben haklı çıktım. Antalya'yı bu yıl ziyaret eden Rus turist sayısı azalmadı, geçen yıllara göre daha da arttı. Bu bizim için önemli bir olay."
Entelektüellerin bulunduğu toplantıda verilen bilgilerin çok önemli olduğunu söyleyen Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise Antalya'nın artık 11 milyon yabancı misafir, 4,55 milyon Türkiye içinden misafir kabul ettiğini bildirdi. Gelen turistlerin büyük bir bölümünün Rusya'dan geldiğini ifade eden Vali Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sınırların artık olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Fiziki sınırların artık hiç bir anlam ifade etmediği bir dünyada yaşıyoruz. Şöyle baktığınız zaman, her şeyi yasaklamak, kendini körlüğe mahkum etmektir. Yasaklayamıyoruz, yasaklasak da yapamıyoruz. Her şeye de izin verme imkan veremeyeceğiz. Bu açıklığı toplumlarımızın lehine nasıl çevirebileceğiz bunları düşünmeliyiz.Yol göstermek, yol haritası çıkarmak da sizlere düşüyor. Çıkan yol haritasını uygulamak da elbette bizlere düşüyor. Son dönemde özellikle hangi medeniyetten bakarsanız bakın, radikalizmin ön plana çıktığı, küçük milliyetçi grupların artık bir tarama boyutunda gördüğümüz zaman, bazı riskleri de bu sınır tanımazlığın getirdiğini görüyoruz. Bunun önüne geçebilmek elbette ki çok kolay olmasa bile, entelektüel olarak dünyayı değiştirmeye aday insanlar olarak mutlaka elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız."
Antalya olarak değerler eğitimini önemsediklerini söyleyen Vali Altıparmak, yaklaşık 420 bin öğrencinin üniversite öğrencileri ile birlikte 500 bin öğrenci kitlesinin olduğunu kaydetti. Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde saygı, sevgi, doğru olma, hakkı biraz da başkasında arama gibi ortak yaşama kültürünü aşılama gayreti gösterildiğine değinen Vali altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonuçlarını almaya başladık. Bunu bir ders olarak değil de dersleri işleyerek, bütün öğretmenlerimize öğrencilerimize hayat felsefesi olarak yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu tür ortamda yetişen insanın ister Rusya'ya gitsin isterse başka yerlere gitsin, kültürlere, geleneklere saygılı olacağını, birlikte yaşamanın hiç de güç olmadığını, sadece karşıdakine hoşgörülü davranmasını bilmenin yeterli olduğunu düşünüyoruz."
Eğitim alanının dışına çıkmış olan, kamu hizmeti veren misafirlerle polis ve jandarma arasındaki saygı ve öfke kontrolünün de eğitildiğini belirten Vali Altıparmak, şöyle konuştu: "Bunları yaparken sizlerin yol göstericiliğine, akademisyenlerin yol göstericiliğine ciddi manada ihtiyaç duyuyoruz. Bu yaptığınız doğru değil, şöyle yapalım demeleri, çoklu kültürün bir arada yaşamanın şunların da elzem olduğunu rehber olarak göstermenize ihtiyaç duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sosyal toplum, krizlerin yaşandığı bölgelere yönelik bir takım tedbirlerin alınmasında yarar olduğunu düşünüyorum."
Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde düzenlenen Rus-Türk Entelektüeller Buluşması toplantısı, iki ülke arasındaki bilim insanları arasında yapılan karşılıklı paylaşımlarla 12 Ocak 2013 tarihine kadar devam edecek.
(UG-SK-HO-Y)

11.01.2013 13:47:17 TSI

Editör: Wan Haber