Böbrek yetmezliği nedeniyle nakil için dört ülkeden Antalya'ya gelen 4 hastaya aynı gün nakil yapıldı. Sağlıklarına kavuşan hastalar, ülkelerine dönecekleri günü bekliyor.
Medical Park Antalya Hastanesi'nde Bosna Hersek, Kırgızistan, Libya ve Mersin'den gelen 4 hasta, başarılı bir operasyonun ardından böbrek nakli oldu.
Nakilleri gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş, ekibiyle birlikte anlamlı bir nakle imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Farklı ülkelerden gelen dört hastaya aynı gün böbrek nakli yapan Prof.Dr. Demirbaş, "Bu hastaların nakil olmak için Türkiye'yi tercih etmeleri, ülkemizin ve özellikle Antalya'nın organ naklinde geldiği noktayı göstermeleri açısından önemlidir. Uzun yıllar süren uğraşlarımız sonucunda Antalya'nın ve hastanemizin organ naklinde sadece ülkemizde değil tüm dünyada tercih edilen bir merkez haline gelmesi bizi mutlu etmiştir. Merkezimiz hem organ naklindeki başarı hem yapılan organ nakli sayısı bakımından son dört yılda ABD ve Avrupa ülkelerindeki tüm merkezlerden daha başarılı bir noktadadır. Bunun bize verdiği gurur ve sorumlulukla merkezimizin, Antalya'nın ve ülkemizin adını tüm dünyaya duyurduğumuz için mutluyuz"
Prof.Dr.Demirbaş, geçen yıl yapılan 497 böbrek nakli ameliyatının 40'ının yabancı hastalar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Yabancılara ailelerinden yapılıyor. Tamamen Türk yasaları geçerli. Son 4 yıldır ABD ve Avrupa'nın en yüksek başarı oranıyla en fazla organ nakli yapan merkezi biziz. Bu da dünyada karşılığını buluyor. Bizim için önemli olan insandır"

BOSNA HERSEK'Lİ HASTA
Bosna Hersek'te yaşayan bilgisayar mühendisi, milli tekvandocu 29 yaşındaki Selma Dilek, dört yıldır böbrek hastalığı nedeniyle diyalize girdiğini söyledi. Dilek, 1 yaşında böbreğinin birini kaybettiğini, 4 yıl önce ateş ve halsizlik nedeniyle başvurduğu hastanede, üre ve kreatinin yüksek çıkması sonucu diğer böbreğini de kaybettiğini belirtti. Diyalize girmeye başladığını kaydeden Selma Dilek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası tekvando müsabakalarında birinciliklerim ve ikinciliklerim var. Doktora gitmeden önce de Avrupa Şampiyonası için hazırlanıyordum. Ama bir anda kendimi diyalize girerken buldum. Diyaliz bir tutsaklıktan farksız. Haftada üç gün diyalize giriyordum. Böbrek nakliyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığım için zaman kaybettik. Eşimin desteği ile nakil olmaya karar verdik."

AĞABEYİNDEN KARDEŞİNE İKİNCİ HAYAT
Eşinin bir yakınının Antalya'da nakil olduğunu öğrenmesi üzerine hazırlık yapmaya başladıklarını ifade eden Selma Dilek, şunları söyledi: "Verici adayı olarak annem ve kardeşlerimle birlikte Antalya'ya geldik. Yapılan tetkikler sonucunda tansiyon hastası olması nedeniyle annemin uygun verici olmadığı belirlendi. Ancak, kardeşim Semir Pilav'ın tetkiklerinin uygun bulunması sonucu nakil gerçekleşti. Kardeşime, operasyonu gerçekleştiren tüm ekibe çok teşekkür ediyorum."
Ablası Selma Dilek'e böbreğini bağışlayan 25 yaşındaki Semir Pilav ise, "Ablamı diyalizde görmek beni üzüyordu. Şimdi sağlığına kavuştu. Çok mutluyum" şeklinde konuştu.

LİBYALI HASTA
Böbrek yetmezliği ile üç yıldır mücadele verdiğini anlatan 64 yaşındaki Libyalı Manınur Feraz Muhammed ise, iki yıldır diyalize girdiğini söyledi. 7 çocuğu olan Muhammed, ayaklarda şişme ve idrarda yanma şikayetleri ile gittiği hastanede yapılan tetkiklerinde böbreklerinde iltihaplanma tespit edildiğini, ilaç tedavisine başlandığını ancak vücudunun şişmesi nedeniyle acil diyalize alındığını söyledi. Yakınlarının tavsiyesiyle böbrek nakli için oğlu ile Antalya'ya geldiklerini aktaran Muhammed, "Yapılan tetkiklerin ardından sonuç olumlu çıktı ve naklimiz gerçekleşti. Oğlum bana yeni bir hayat verdi. Oğluma, Libya devletine ve Türk hekimlerine teşekkür ediyorum" dedi.
Babasına böbreğini bağışlayan evli ve 1 çocuk babası 31 yaşındaki Tareg Manınur Farez Muhammed ise babasının sağlığına kavuşması için böbreğini bağışladığını belirterek Türk hekimlerine teşekkür etti.

KIRGIZ BABADAN OĞLUNA BÖBREK
Kırgızistan'da vergi dairesinde çalışan evli bir çocuk babası 30 yaşındaki Azamet Semetev'in 16 yaşında idrarında kan oluşması nedeniyle gittiği hastanede böbreklerde iç kanama tespit edilerek, ilaç tedavisine başlandığı belirtildi. Hastaneye sürekli kontrol amaçlı giden Azamet Semetev'in, iki buçuk ay önceki kontrolünde ayaklarının şişmesi, üre ve kreatinin yüksek çıkması nedeniyle acil olarak diyalize alındığı kaydedildi. Doktorların nakil olmasını önerdiği Azamet Semetev yakınlarının tavsiyesi ile Antalya'ya geldiğini belirterek, Antalya'ya gelme kararıyla aslında yeni bir hayatın kendisini beklediğini ifade etti. Semetev, anne ve babasının verici olmak için tetkik yaptırdığını belirterek şöyle konuştu: "Babamın sonuçlarının uygun bulunmasıyla naklimiz gerçekleşti. Babam benim tekrar doğmamı sağladı. Doğum günümü nakil olduğum gün olarak kabul ediyorum. Babama ve tüm organ nakli ekibine teşekkür ediyorum"

ÇOK MUTLUYUM
Oğluna böbreğini bağışlayan teknik mühendis 55 yaşındaki üç çocuk babası Temirbek Semetev ise, "Oğlum için ya diyaliz ya nakil dediklerinde hiç zaman kaybetmeden böbreğimi bağışlamak istedim. Azamet benim ilk çocuğum. Şu an çok mutluyum. Herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ HAYATA YENİDEN TUTUNDU
Mersin'de yaşayan üniversite öğrencisi 26 yaşındaki Halil İbrahim Kiraz da, 10 yaşındayken idrar yapamama şikayetiyle gittiği hastanede böbreklerinde taş tespit edildiğini, yapılan tetkiklerde böbreğin doğuştan gelişmediği ve diğer böbreğinin sürekli taş oluşturduğunun belirlendiğini anlattı. Böbreğindeki taş sebebiyle farklı zamanlarda 4 kez ameliyat olduğunu söyleyen Halil İbrahim Kiraz, şunları söyledi: "Bu nedenle sürekli hastanede kontrollerim oluyordu. Doktorlarım, 5 ay önce yapılan tetkiklerde diyaliz aşamasına geldiğimi söyledi. Beş ay diyalize girdim. Bu süre içinde yanımda fenalaşan insanları gördükçe psikolojim bozuluyor ve bir süre sonra acaba ben de bu duruma gelecek miyim diye endişeleniyordum. Tek kurtuluşun böbrek nakli olduğunu biliyordum. Annemde böbrek taşı olması nedeniyle vericilik için uygun bulunmadı. Ama babam imdadıma yetişti. Babamın tetkiklerinin olumlu çıkmasıyla nakil gerçekleşti"

BİR BABANIN YAPMASI GEREKENİ YAPTIM
Irak'ta inşaat işiyle uğraşan dört çocuk babası 56 yaşındaki Basri Kiraz ise, "Nakil olmak için yaptığımız araştırmalarda herkes burayı tavsiye etti. Biz de oğlumuzla gelerek ne gerekiyorsa yapmak istedik. Her babanın yapması gerekeni yaparak diyalizde eziyet çekmemesi için oğluma böbreğimi bağışladım. Çok mutluyum" şeklinde konuştu.
(İA-SK-HO-Y)

29.01.2013 14:58:00 TSI

Editör: Wan Haber