Aksaray'da geçirdiği trafik kazası sonrasında Konya'da tedavi altına alınan ve 6 gündür verdiği yaşam mücadelesini kaybeden Mehmet Çetintaş'ın organları 4 kişiye umut oldu. Çetintaş'ın sağlığında böbrek yetmezliği çeken annesine böbreğini vermek istediği ancak doku uyuşmazlığı nedeniyle nakilin gerçekleşmediği ve bu nedenle ölürsem organlarımı bağışlayın dediği öğrenildi.
Reklamcılık ile uğraşan 28 yaşındaki Mehmet Çetintaş 6 gün önce Aksaray'ın Hamidiye Mahallesi'nde arkadaşlarıyla kaza geçirdi. Ağır yaralanan Çetintaş, Aksaray'dan Konya Medicana Hastanesi'ne sevk edilerek yoğun bakıma alındı. 6 gün yaşam mücadelesi veren Çetintaş'ın dün gece beyin ölümü gerçekleşti. Hastane yetkilileri ile görüşen aile, Çetintaş'ın organlarını bağışladı. Bugün sabah saatlerinde Malatya'dan gelen İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve Konya Organ Nakil Sorumlusu Dr. Melih Azap 4 saatlik bir operasyonla Mehmet Çetintaş'ın iki böbreğini, karaciğerini ve korneasını aldı. Organlardan böbrekler ve Karaciğer Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne polis ekiplerinin eskortluk yaptığı ambulansla götürüldü. Bir kornea ise Konya Numune Hastanesi'ndeki bir hastaya nakledilmek üzere götürüldü.
Dünya'da en çok ve başarılı karaciğer nakli yapmasıyla bilinen ve Konya'daki karaciğer nakline katılan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Ambulans uçakla buraya geldik. Burada 28 yaşında bir arkadaşımızın organları bağışlanmış. Karaciğeri ikiye bölüp, iki hastaya takmayı planlıyorduk. 1-2 saatlik çalışma sonrasında bir hastaya takılmasının daha uygun olduğuna karar verdik. Yapılan başarılı bir operasyonla karaciğeri çıkartarak nakledilmek üzere Antalya'ya gönderdik. Karaciğeri ikiye bölmek uygun olsaydı, bir parçasını Malatya'da küçük bir kızımıza nakledecektik" dedi.
Konya Nakil Ünitesi Sorumlusu Melih Azap ise, "Bu hastane yeni ve açıldığından itibaren ilk beyin ölümü bildirimi geldi. Aile de organları bağışladı. İki böbrek ve karaciğeri Antalya'ya gönderdik. Korneanın biri zarar gördüğü için diğerini aldık Numuneye gönderdik. Kaybettiğimiz canın bizlere kazandırdığı bir çok can hayata geri dönecek. Annesi diyaliz hastasıymış nakil için elverişli değilmiş. Annesine kendi böbreğini veremedi. Bir aile acıya düştüyse, içine düştükleri acının ne olduğun bilip başkalarına yardım etmekte tereddüt etmez" dedi.
Mehmet Çetintaş'ın annesi Aysel Çevik'e sağlığında böbreğini vermek istediği ancak doku uyuşmazlığı nedeniyle veremediği öğrenildi. Çetintaş'ın annesi Aysel'in daha sonra da bypass ameliyatı geçirmesi nedeniyle organ naklinin bir daha yapılma imkanını olmadığı belirtildi. Cenazesi Konya Medicana Hastanesi'nden alınan Çetintaş'ın Mersin'de defnedileceği öğrenildi.
(HİV-FM-AŞ-Y)

11.12.2012 13:36:21 TSI

Editör: Wan Haber