Yaşamın çok önemli dönemlerinden gebelik, kış döneminde daha bir özel durum oluşturuyor.
Uzmanlar, anne ve çocuk sağlığı açısından kış mevsiminde sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerken anne adaylarının bu süreçte yiyecek seçimi konusunda oldukça dikkatli olmaları için uyarıyor.
Gebelikte gereğinden fazla alınan kiloların bebeğin gelişimine katkısı olmadığının altını çizen uzmanlar, besin değeri olmayn kalorisi fazla olan çikolata, hamur işi, kızartma ve tatlılarla geçen gebelik sürecinin bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.
Delight Beslenme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi sahibi Diyetisyen Dilan Dalgıç, kış aylarında anne adaylarının yiyecek seçimi konusunda oldukça dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Diyetisyen Dilan Dalgıç, gebeliğin başlangıcından itibaren hem anne sağlığı, hem de bebeğin zihinsel ve zihinsel gelişimi için sağlıklı beslenmenin önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti.
Gebelikte gereğinden fazla alınan kiloların Dalgıç, "Besin değeri fazla olmayıp kalorisi fazla olan yiyeceklerle (çikolata, hamur işi kızartma, tatlılar) geçen gebelik bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Böyle bir duruma meydan vermemek için mevsime uygun, besin değeri yüksek gıdalarla beslenmek gerekir. Özellikle kış aylarında yaz boyunca güneş ışığığını bolca köklerine ulaştıran kereviz, ıspanak, soğan, turp, bal kabağı, lahana, elma, ayva, nar ve armut gibi sebzeler ve meyveler, içerdikleri bol vitamin ve mineral ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayıp anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir" dedi.
Gebelik döneminde artan demir ihtiyacını yumurta, kırmızı et gibi besinlerin yanı sıra kış aylarında tüketimi artın kurubaklagiller, kuru meyveler, kurutulmuş sebzeler, ıspanak, karalahana, semizotu, roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Dilan Dalgıç, şunları kaydetti;
"Bebeğin diş ve kemik köklerinin gelişmesi için en önemli kaynak olan kalsiyum, süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin yanı sıra bal kabağı, bulgur, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, ıspanak, roka, karalahana bitkisel kalsiyum kaynaklarındandır. Gebelik döneminde kalsiyum ihtiyacı iki kat daha fazla olmaktadır. Kalsiyum ve fosforun yararlılığının artmasında D vitamini oldukça önemlidir. Bebeğin iskelet sisteminin gelişmesine büyük katkı sağlar. En önemli kaynağı güneş olan D vitamini kış aylarnda hergün yapılacak açık hava yürüyüşlerinin yanı sıra süt ürünleri, yumurta ve balık gibi besinlerle de sağlanabilir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kan yapımı, viral enfeksiyonlara karşı koruma gibi pek çok görevi bulunan C vitamini karalahana, greyfurt, roka, semizotu, roka, tere, armut, elma, kivi, mandalina, nar, portakalda bulunmaktadır. Aynı zamanda vücuda alınan demirin yararlılığını artırır. Kas ve sinir dokusunun gelişmesinde önemli rolü olan folik asidin gebelikte ihtiyacı yüzde 50 oranın da artmaktadır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, nar, bkoroli, kavrulmamış badem folik asidin başlıca kaynaklarıdır.
Gebelik süresince tüketilen Omega-3 bebeğin beyin gelişimine büyük katkı sağlar. Kış aylarında çeşitliliği artan balık, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır. Tüm bu besinlerin içine dağıtılarak, yeterli miktarda tüketilmesini yapılan çalışmalar koruyucu olanın düzenli beslenme olduğunu göstermektedir"
(MMY-BÖ-Y)

15.01.2013 16:34:25 TSI

Editör: Wan Haber