EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı ile ilgili planlarda değişiklik yapılmasına itiraz eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ankara'da biraraya geldi.
Bakan Bayraktar ve Başkan Kocaoğlu'nun görüşmesi olumlu sonuçlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, büyükşehir belediyesinin itirazlarını dikkate aldıklarını ve plana nihai şeklini verdiklerini belirterek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itirazlarını ve görüşlerini dikkate aldık. Top belediyede. Bundan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mazereti kalmadı artık" dedi.
Bakan Bayraktar, yeni düzenlemeyle ilgili planı on gün içinde göndereceklerini kaydederek, "10 gün içinde yollarız planı. Bundan sonra zaten itirazlar bittiği için bir daha askı süreci yok. Askı süreci olmadığı için top İzmir'de" diye konuştu.
Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Bayraktar, yasaya göre bu planların uygulamasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın yapacağını belirtti.
Bayraktar; ortak karara vardıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: "Bunların hem imar uygulamasını hem de ruhsatlarını verecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir. O yüzden projenin daha rantabl olabilmesi, İzmir'in marka değerinin daha çok artırılması için neler gerekir, uygulamacı olarak onları teknik arkadaşlarla, genel sekreter yardımcıları, plancılarla beraber bize izah ettiler. O doğrultuda zaten planların itiraz süresi var, onları değerlendirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin talebi doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bakanlığımızın ortak aklıyla planlara son şeklini verip, kısa sürede İzmir İnciraltı'nda sağlığı öne çıkaran bir kültür merkezi, turizm merkezi oluşturmaya yönelik çalışmamızın en önemli adımını da bugün atmış olduk. Sayın Başkan'a teşekkür ediyorum."
İnciraltı'nın doğal SİT olma özelliğini dikkate alarak planlama yaptıklarını dile getiren Bakan Bayraktar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "EXPO 2020 kapsamında bu yapılıyor. Hükümetimiz buna ciddi önem vermektedir. Haziranda çıkan kanun, hükümetimizin buraya ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Orada doğal SİT olma özelliği dikkate alınarak planlama yapılmıştır. Amacımız İzmir'deki turizmin, kültürün, ticaret alanlarının öne çıkması için Balçova İnciraltı'nın daha organize şekilde planlanmasını sağlamak, süratle orada işleme başlamak. Bizim bugün burada yaptığımız nedir? Planları Kültür ve Turizm Bakanlığı daha evvelden yapmıştı. 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planları vardı. 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planları ile buranın sınırları belliydi. Bu koordinatlar doğrultusunda kanun çıktı. Bu kanunda emsal belli. Kanun orada ne yapılacağının aşağı yukarı ana hatlarını veriyor. Bu çerçevede biz 5 binlik nazım imar planı ile binlik uygulama planını yaptık. Planı yaparken İzmir'deki ilgili kurumlardan, sivil toplum kuruluşlarından görüş aldık. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden de görüş aldık ama onların dediklerini yüzde 100 yapmadık. Daha çok Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talepleri doğrultusunda planı şekillendirdik. Çünkü burası kültür turizm alanı olan bir yer, onları dikkate aldık."

HAYIRLI OLSUN
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "Ana ilkelerde mutabık kaldık. Uygulamada ve planda en ufak bir sorun kalmadı. Memleketimize, İzmir'e hayırlı olsun" değerlendirmesini yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, daha önce planda uygulamaya yönelik sorunlar bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Uygulamaya yönelik sorunların hepsinde, Sayın Bakanımızın başkanlığında yaptığımız toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, bizim bürokrat arkadaşlarımız, ana ilkelerde mutabık kaldık. Uygulamada ve planda en ufak bir sorun kalmadı. Memleketimize, İzmir'e hayırlı olsun."
(HD-HO-Y)

08.01.2013 17:09:19 TSI

Editör: Wan Haber