Vanlıların tepkisini çeken Ankara amblemi değişiyor. 7. İdare Mahkemesi, kedi amblemini Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kullanmasına izin vermedi.


Avukat ve eski CHP milletvekili Rahmi Kumaş'ın başvurusu üzerine Ankara 7. İdare Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yeterli üçte iki çoğunluk sağlanmadan alındığı gerekçesiyle "Gülen Ankara kedisi" sembolü kararını iptal etti. Vanlıların da büyük tepki gösterdiği amblemle ilgili karar, kentte sevinçle karşılandı.


7. İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararına atasözü ile cevap veren Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de Van’ın simgesi olan Van kedisini kendi logosu olarak kullanması yanlış bir hesaptı. Dolayısıyla mahkemeden geri dönmüştür. Van kedisi gözlerinin farklı rengiyle tüyünün kendine has uzunluğu ile Van’ın olduğu tarih boyunca çeşitli kaynaklarda tescillidir. Bu güzel varlığımızın neslinin tükenmemesi yönünde de üniversitemizin çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Van halkı her zaman değerlerini sahiplenmiştir. Kedisine de sahip çıkacaktır. Diğer taraftan ilimizin 7 bin yıllık tarihi kültürü doğal güzelliği her zaman ilgi çekici ve başkalarına da cazip gelmiştir. Bundan dolayıdır ki birileri kedimizi, birileri gölümüzü sahiplenme gayreti içerisine girmiştir. Önümüzdeki süreçte de bu gibi girişimler olabilir ancak kimse bu gibi heveslere kapılmasın. Van tarihini de kültürünü de doğal güzelliklerini de kimseye kaptırmaz” dedi.

“ANKARA'DA BÖYLE BİR KEDİ OLDUĞUNU DUYMADIK, GÖRMEDİK”
Van kedisinin Van’a ait olduğunu ve bu değer üzerinde her türlü çalışmayı yapmanın Van’ın hakkı olduğunu dile getiren Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu da, “Van kedisi Van’ın kedisidir. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Sen Van Gölü'nü gel Bitlis veya Ankara Gölü yap. Böyle bir şey olmaz. Melih Gökçek her zamanki gibi siyasi bir çıkış yapmak istedi” ifadelerini kullandı.


Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge ise, Van kedisinin Van’ın tanıtımında etkin bir rol oynadığını vurgulayarak, “Kültürümüz başta olmak üzere ilimizle ilgili bir çok bilgiyi de kendisiyle birlikte dış topluma yansıtan kedimiz her ailenin bir bireyi olarak benimsenmiştir. Bu toplumda böyle kabul görmüştür. Turizmin canlanması ve turistlerin buraya akın etmesinde kedimiz etkin rol oynamaktadır. Ankara’da böyle bir kedinin olduğunu duymadık, görmedik. Bu tamamen ilimizin iyi niyetinin suistimal edilmesidir. Melih Gökçek’in böylesi bir tutum içerisinde olması doğru değil. Hukuk gereken cevabı vermiştir. Umarım bu tür sıkıntılarla bir daha karşılaşmayız” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber