Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AR-GE'ye 10 yıl önce 114 milyon lira ayrılırken bugün bu rakamı 1.8 milyar liraya çıkarttıklarını söyledi.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı etkinliğinde konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 26 ilde bulunan kalkınma ajansları ile hizmet verdiklerini söyledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğin girişimciliği ve yenilikçiyi destekleyen önemli bir platform olduğunu belirten Bakan Yılmaz, dünyada yaşanan ekonomik krize dikkat çekti. Türkiye'nin küresel krizi birçok ülkenin yaşadığı şartlarda yaşamadığını belirten Yılmaz, "Birçok ülkede devletler borçlu halde. Krizin getirdiği baskılar altında kamu harcamalarını önemli oranda kısıldığını görüyoruz. Özellikle yatırım alanında, AR-GE, üniversiteye yapılan harcamaların birçok ülkede kısıtlamaya gidildi. Türkiye'de ise büyümemiz devam ediyor. Borçlarımızın yurtiçi hasılaya oranı düşüyor ve düşme eğilimde. Bu sene yüzde 36'lara kadar düşmesini bekliyoruz. Avrupa yüzde 90'larda iken ABD yüzde 1001'ün üzerinde iken, Türkiye'ye de yüzde 36'ı göreceğiz bu sene inşallah" dedi.
Eğitime, sağlıya, üniversiteye ve AR-GE'ye harcama yapmaya devam ettiklerini anlatan Bakan Yılmaz, yatırım programında AR-GE'ye 10 yıl önce 114 milyon lira ayrılırken bugün bu rakamın 1.8 milyar liraya çıkarttıklarını söyledi. Yeni üniversiteler kurulduğunda kendilerine, 'Bunlar tabela üniversitesi olacak' dile eleştiride bulunulduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, "Ben görevim gereği geziyorum. En geri kalmış yörelerde bile bu üniversitelerimizin nasıl hızla ilerlediğini nasıl yükseldiklerini bizzat görüyorum. O gün o eleştiriyi yapanların bugün bu üniversiteleri görmelerini isterim" diye konuştu.
Üniversitelere ayrılan ödeneği 14 kat artırdıklarını kaydeden Bakan Yılmaz, "Gelecek yıl yine 3.5 milyar lira bir parayı üniversitelerimizin yatırım projelerine ayırmış bulunuyoruz. Bunlar Türkiye'nin geleceğine yapılan yatırımlardır. Bunlar kısa vadeli, popülist yatırımlar değildir. Ama orta ve uzun vadede ülkemizi hak ettiği yerlere taşıyacağı yatırımlardır. İnsana, bilgiye yapılan yatırımlardır. Dünyada rekabetçiliğin asli unsuru insandır, bilgidir" diye konuştu.
Ankara'nın yaşam kalitesi yüksek, dünya ile rekabet eden düşünce ve girişim gücü yüksek bir şehir, bilgiye insana dayalı bir şehir olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, "Türkiye'nin asıl gücü kültürel altyapısı, sağlam, zengin, genç dinamik bir insan gücüne sahip olmasıdır. Bunu geliştirdiğimiz zaman bu nitelikli işgücünü insanımızı, geleceğe taşıyabilirsek en büyük rekabetçi gücümüz bu olacaktır: Bunu yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Yılmaz, yenilikçi olmak için dış dünyaya, diyaloga açık olunması gerektiğini vurguladı. Girişimciliğin önündeki en büyük engelin hata yapmaktan korkmak olduğunu ifade eden Yılmaz, "Hata yapmaktan korkmayalım. Belki hatalarımızdan daha çok şey öğreniyoruz. Sürekli denemeliyiz ancak böyle yenilik yapabiliriz. Hata yapmayı sonuç alamamayı göze alamayız. Özgüven yenilikçilik için çok önemli" dedi. Yılmaz, yenilikçiliği sadece ekonomik anlamda ele almadıklarını sosyal ve çevresel tüm boyutlarıyla el aldıklarını söyledi.
Etkinlikte bir konuşma yapan Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Yüksel de 1. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı etkinliğinin geçen yıl yine bu tarihlerde düzenlendiğini anımsattı. Geçen yıl takriben 90 projenin olduğunu belirten Yüksel, "Bugün biraz daha farklı. Hem katılımcı sayısı arttı hem de katılımcıların niteliği değişti. Bugün 135 projenin katıldığı bir etkinliği birlikte gerçekleştiriyoruz" dedi.
Hep birlikte bu etkinliği geçen yılkinden daha başarılı kılmaya çalışmaları gerektiğini ifade eden Yüksel, Kalkınma Bakanı Yılmaz'a da Ankara Kalkınma Ajansı'nın faaliyetlerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da 2. Proje Pazarı'na Ankara'da bulunan üniversiteler, teknoparklar ve Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) yanı sıra TÜBİTAK, TPE ve KOSGEB gibi destek veren kurumların da stant açması ve bilişimcilerle, girişimcilerle bir araya gelme ortamı sağlanacağını belirtti. Etkinlikte ayrıca Küresel Dinamikler Işığında Girişimcilik Paneli'nin de düzenleneceğini belirten Balcı, katılımcılarda girişimcilik konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılacağını ifade etti.
Konuşmaların ardından 5 ayrı kategoride proje ödülleri verildi. En başarılı kadın teknogirişimci ödülünü Esra Canbolat, en yüksek ticari potansiyel vadeden proje ödülünü Selahattin Çelik, teknolojik üstünlük vadeden proje ödülünü Fikret Kuş, katma değeri en yüksek proje ödülünü Şadi Çağatay Öztürk, gelecek vaat eden işletme ödülünü ise Recep Çağrı Yüzbaşıoğlu aldı. Daha sonra Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, etkinliğin düzenlendiği alanda kurulan stantları gezdi. Yılmaz, tüm stantları tek tek gezerek ilgililerden bilgi aldı.
Stantların arasında en çok Ankara'nın Çayırhan beldesindeki kayıp kent Juliopolis'te ölü gömme geleneğinin sergilendiği gösteri dikkati çekti.
(EDA-ÖZ-Y)

18.12.2012 13:31:15 TSI

Editör: Wan Haber