Ankamall, yarıyıl tatilinde çocukları geleneksel bir çocuk oyunu olan topaç çevirme ile tanıştırıyor. Yoğun bir katılımın olduğu 'Topaç Çevirme Şenliği'nde çocuklar, oyunun nasıl oynandığına dair bilgi ediniyor.
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, SAMT-İN Ekolojik Oyuncaklar ve Ankamall tarafından düzenlenen 'Topaç Çevirme Şenliği' Ankamall'de gerçekleştirildi. Şenliğe, 6 ila 18 yaş arası çocuklar katıldı. Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce seçilen görevliler, topaç çevirme oyunu hakkında çocuklara bilgiler vererek, çocuklara oyunu oynamalarında yardımcı oldu. Çağımız oyuncaklarının kanserojen etken maddeler taşıdığına dikkat çekilerek, malzemesi ekolojik yapıda olan, beden hareketi içeren topaç oyunu ile Sağlık Bakanlığı'nın 'Obezite ile Savaş Kampanyası'na destek verildiği bildirildi. Topaç çevirme oyunu ile geleneksel bir çocuk oyununun canlandırılması, oyunun topluma ve çocukların dünyasına kazandırılması amaçlanıyor.
Topaç oyununun nasıl oynandığına dair bilgi veren Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Bölümü Araştırma Görevlisi Petek Ersoy İnci, "Oyuncağın ahşap oluşu, hem gelenekselliğin hem de günümüzde küçük çocukların daha sağlıklı bir şekilde oyun oynamalarını sağlamak için son derece önemli bir oyun aracı olarak kendini göstermektedir" dedi.
SAMT-İN Ekolojik Oyuncaklar Genel Müdürü Salih Sezgin ise, "Topaç, kültürel ve eğlence içerikli olduğu kadar çocuklar üzerinde de eğitici etkisi vardır" dedi.
Topaç Çevirme Şenliği'ne torununu getiren Dursune Özsu, "Sivas'tan Ankara'ya gezmeye geldiler, oyunu bilmiyorlardı. Topaç eskiden böyle teferruatlı değildi. Sağlık açısından bu oyuncaklar daha iyi" şeklinde konuştu.
Yoğun bir katılımın olduğu 'Topaç Çevirme Şenliği'nde çocuklara topaç hediye edildi. Şenlik, yarın da Ankamall'de ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
(EY-CC-Y)

26.01.2013 17:29:46 TSI

Editör: Wan Haber