Fırat Haber Ajansı’ndan Baki Gül’ün iddiasına göre, operasyona çıkması istenen Özel Hareket polisleri ile özel seçilmiş askeri birlikler arasında bir tartışma yaşandı. Tartışmanın nedeni ise askerlerin operasyonu gerektirecek bir durum olmadığında ısrar etmesiydi. Ancak Ankara’dan emir alan Özel Hareket polisleri ısrarla operasyona çıkmak istedi.


Baki Gül’ün haberindeki iddialar şöyle devam ediyor:

“Askerler kendilerinden operasyon yapılmasını istedikleri bölgede PKK’nın olmadığını, varsa da operasyona çıkılırsa askerlerin çok kayıp verebileceğini savundular. Ancak Ankara merkezinden “özel bir operasyon” olduğu, bunun için de izinde olan yetkin askeri personelin bile izinden çağrıldığı belirtildi. Operasyon emri alan Özel Hareket polisleri operasyonda ısrar ettiler. Özel Hareket polisleri ile askerler operasyona çıktılar.

Askerler operasyon bölgesini tanıyor ve operasyonu yüksek derecede riskli buluyorlardı. Askerler operasyonu genişletmeden geri çekilmek istediler. Ancak Özel Harekat polisleri operasyonu ilerletmek istediler. Polisler askerlerin uyarılarına kulak asmayınca Özel Harekat polislerinin komutanları ile çoğunluğu astsubaylardan oluşan askerlerin komutanları arasında sözlü tartışmalar önce kavgaya daha sonra da silahlı çatışmaya dönüştü. Kırsal alanda Özel Harekat polisleri ile askerler arasında çıkan çatışmada 3 astsubay ile 5 polis öldü, 4 astsubay da yaralandı.

Ölü ve yaralılar geç de olsa Yüksekova ve Hakkari‘ye taşındı. Hakkari Askeri Hastanesi  ile Hakkari Devlet Hastanesinde özel korumalı olarak yaralılara ilk tedavileri yapıldı. Olayın duyulmaması için ölen astsubayların alilerine 250.000, yaralılara da 125.000 lira para önerilmiş. Aileler korkudan itiraz edememiş.”

Baki Gül haberinde, hayatını kaybettiğini ileri sürdüğü askerlerden bazılarının ismini de veriyor. Buna göre, Üsteğmen Mehmet Yaşar ve Volkan isimli bir asker çatışmada ölen 3 askerden ikisi. Üsteğmen Mehmet Yıldız ise operasyona katılan komutanlar arasında. Ayrıca, hayatını kaybeden 5 polisten 3’ünün de Erzurumlu olduğu iddia ediliyor.

İsmi geçen askerler hakkında bilgi istenen Yüksekova Jandarma Komutanlığı, Baki Gül’e üsteğmenlerin Şemdinli’de kayıtlığı olduğunu söylemiş. Şemdinli Jandarma Komutanlığı’nı da arayan Gül, buradaki yetkililerden, sözkonusu askerlerin kendilerinde kayıtlı olmadığı cevabını almış. /Zete

Editör: Wan Haber